Prostreno.cz

Kurkuma posune černou kávu na zlatou příčku zdravých nápojů

Přísad do kávy je nespočet – cukr, med, mléko, koření. Koření? A proč ne? Odborníci doporučují kurkumu, která má v kombinaci s tímto kofeinovým nápojem ještě silnější léčebné účinky!

Ingredience jako káva a kurkuma mohou nabídnout mnohem více než jen chutný nápoj nebo koření. Nedávné výzkumy naznačují, že kombinace kávy a kurkumy může přinést řadu zdravotních přínosů, od zlepšení trávení až po boj s chronickými chorobami.

Šálek plný zdraví

Kurkuma obsahuje látku nazývanou kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky. Spolu s antioxidačními vlastnostmi kávy může tato kombinace pomoci zmírnit zánětlivé stavy a bolest. I když je káva často spojována s nepříjemnými účinky na zažívací systém, kurkuma ji může vyvážit svými prospěšnými účinky na trávení. Kurkumin stimuluje produkci žluče, což může zlepšit trávení a snížit příznaky jako nadýmání a pálení žáhy (1).

Kurkumin, hlavní aktivní složka kurkumy, je studován pro své potenciální protinádorové účinky. Některé studie tvrdí, že může zpomalit šíření rakovinných buněk a dokonce převrátit poškození buněk způsobené rakovinou. Káva také obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou pomoci předcházet vzniku rakoviny. Kofein v kávě může stimulovat mozek a zlepšovat kognitivní funkci. Kurkuma také prokázala potenciál v zlepšení paměti a zpomalení progrese neurodegenerativních stavů jako je Alzheimerova choroba (1, 2).

Vytěžte ze spolupráce maximum

Prospěšnost zmíněného koření je podmíněna tím, jakým způsobem ho člověk přijímá. A to je právě ta chvíle, kdy na scénu přichází výše zmíněná káva. Absorpce kurkuminu se totiž výrazně zlepšuje, pokud se tato látka kombinuje s tukem a tekutinou, jež má úroveň pH vyšší než číslo 6. Káva s plnotučným mlékem je tedy naprosto ideální, neboť tato kritéria do puntíku splňuje (3).

Jak si připravit kávu s kurkumou?

Minimum úsilí, maximum pozitiv

Výroba není žádná věda. Stačí do zahřátého mléka přidat čajovou lžičku kurkumy a nalít ho do šálku černé kávy. Můžete však zvolit i další ingredience, tradiční recept na zlatou kávu zmiňuje i mletou skořici, špetku zázvoru a trochu pepře.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3985309/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770259/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat