Prostreno.cz

Drahým probiotikům z lékárny to natře obyčejné jablko

Jablko se umí tvářit zcela nevinně, ale údajně může být stejně efektivní jako předražené probiotické doplňky z lékárny. Tak proč zbytečně utrácet, když má příroda takovou moc?

Bakterií se obvykle bojíme „jako čert kříže“, ale ne všechny platí za zdravotní pohromu, která nás pošle do nemocnice. Vezměme si třeba taková probiotika, která také patří mezi bakteriálními živé orgasmy. Zvesela a přirozeně si obývají lidský trávicí trakt a je to jen dobře.

Nejsou vidět, ale účinky bývají znatelné

Probiotika kromě toho, že obnovují střevní harmonii (1), také příznivě ovlivňují duševní pohodu (2) a regulují škodlivý cholesterol (3). Dále snižují závažnost ekzémů (4), urychlují léčbu respiračních infekcí (5) a pomáhají zachovávat optimální tělesnou hmotnost (6). To je jen malá část jejich prospěšné působnosti, která z probiotických doplňků stravy dělá velmi vyhledávaný sortiment. Nebylo by ale lepší obyčejné jablko? Kupodivu ano. A vážně nejde jenom o cenu!

Překvapení, které potěší

Podle americké vědkyně, spisovatelky a dietoložky Emily Leeming může být toto ovoce stejně efektivní jako drahý probiotický lékárenský sortiment (7). To by znamenalo, že za pouhých pár korun získáte naprosto stejné výhody, a navíc zcela přírodní cestou. „Jablka obsahují probiotickou vlákninu zvanou pektin i mnoho polyfenolů, díky čemuž vyživuje příznivé střevní bakterie a nastoluje vnitřní rovnováhu,“ píše jmenovaná expertka ve své knize Genius Gut: How to Eat For Your Second Brain, která se má na pultech obchodů objevit na sklonku letošního léta.

Dobrá rada nad zlato

„Pokud netrpíte žádnou závažnější chorobou a chcete si jen obecně zlepšit svůj střevní mikrobiom, nepotřebujete užívat probiotické doplňky, protože to, jaké potraviny jíte, má mnohem větší dopad. Jablko s probiotickou silou v hodnotě 100 milionů mikrobů se jeví jako ideální,“ doporučuje dietoložka Emily Leeming (8).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914794/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25862297/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36338075/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23083673/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25927096/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34684633/, (7) www.nypost.com/2024/03/21/lifestyle/forget-trendy-probiotics-for-good-gut-health-eat-an-apple-a-day/, (8) www.vogue.com/article/apple-gut-health-benefits





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat