Prostreno.cz

Dospívající, kteří jedí nezdravé jídlo, mohou mít poškozený mozek

Pokud za žádnou cenu nechcete, aby vaše dítě v dospělosti trpělo mozkovými poruchami a Alzheimerovou chorobou, pohlídejte si, aby se fastfoodům a rychlému občerstvení obloukem vyhýbalo.

Hamburgery, hranolky, smažený sýr, párky v rohlíku, pizza, brambůrky, sladkosti a sladké limonády. Tímhle žádný puberťák nepohrdne, že? Potraviny jsou to možná lákavé, ale jejich vliv na mozek už tak chutný nebývá.

Tohle už raději nejez!

Dospívající, kteří často konzumují jídla s vysokým obsahem tuku, cukru a soli, mohou trpět dlouhodobým poškozením mozku, konkrétně pak poruchou paměti. Takový je závěr nejnovějšího vědeckého bádání (1), který je pro rodiče velkým varováním. Americký expertní tým z Univerzity Jižní Kalifornie dlouhodobě krmil krysy nezdravou stravou podobnou té, která je pro mladou generaci typická, načež hlodavce provedl řadou paměťových testů, přičemž sledoval jejich hladiny neurotransmiteru, který souvisí s pamětí a učením. „To, čeho jsme byli svědkem, nás přinejmenším překvapilo. Jsme si teď jistí, že krysy vyrůstající na tomto jídelníčku mají takové mozkové změny, které už bohužel pravděpodobně nikdy nezmizí,“ shrnuje poznatky profesor biologických věd a hlavní autor studie Scott Kanoski v tiskové zprávě. Neblahé účinky tohoto stravování tedy přetrvávají až do dospělosti, což prý může podstatně zvýšit i pravděpodobnost obávané Alzheimerovy choroby.

Co se teď zaseje, později se sklidí

„Dospívání je klíčovým obdobím, při kterém se mozek neustále vyvíjí. Proto jsme se o dopad západní stravy začali více zajímat,“ vysvětluje svou motivaci a touhu po odhalení pravdy jmenovaný odborník s tím, který své poznatky sám nazývá jako předpověď zkázy a temnoty. A ono je to trefné, protože vlastně nejde jenom o hlavu. Už v minulosti lékaři poukazovali na to, že konzumace ultrazpracovaných potravin úzce souvisí s více než 30 zdravotními komplikacemi, a to včetně deprese, nespavosti, srdečními chorobami a předčasným úmrtím (2). Taky to dnes vidíte spíše na zeleninový salát a kuřecí v páře?

Zdroje: (1) www.medicalxpress.com/news/2024-04-rats-junk-food-diet-term.html, (2) www.nypost.com/2024/02/29/lifestyle/junk-food-hikes-risk-of-32-diseases-and-health-conditions-including-death-scientists/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat