Prostreno.cz

Ukázková strava v těhotenství

Už žádné ponocování, nezdravá jídla a lenošení na gauči. S miminkem v bříšku se všechno mění a žijete zdravěji než jindy.

Dvě vytoužené čárky na těhotenském testu jsou konečně tam! Radost se mísí s panikou a obavami z nové životní role, hormony pracují ostošest a odpočítávání do porodu oficiálně začíná. Spolu s ním i zdravý životní styl, který si nastávající maminky osvojují zcela přirozeně. Jaká výhoda!

Strava přímo ukázková

Ať už vás sužují ranní nevolnosti či nikoli, víte, že bez správného jídelníčku se optimální vývoj miminka zkrátka neobejde. Dopřáváte si tedy potraviny bohaté na jód, folát, železo, bílkoviny, vápník i vitaminy D a B12, které jsou tolik doporučovány (1). V zájmu pokrytí veškerých nutričních potřeb možná užíváte i speciální těhotenské doplňky stravy, přičemž se vyhýbáte alkoholu i kouření. Díky tomu doslova vzkvétáte!

Spánek, kdykoli je třeba

Gravidní etapa vám samovolně vyladí i spánkové vzorce. Ne snad, že byste vy sama na osmi a více hodinách denně nějak bazírovala, ovšem únava tu dělá své. Lehnout si během dne už vám tedy vůbec nepřijde jako naprostá ztráta času, ale spíše nutnost k obnovení mateřské vitality. I spánek je důležitý pro růst plodu (2), takže jde o spojení příjemného s užitečným. Také jste se dávno vzdala ponocování kvůli pracovním restům, za to máte extra odbornou pochvalu.  

Procházky jsou běžnou rutinou

Na chůzi jste si předtím příliš nepotrpěla, ale co nosíte pod srdcem svůj poklad, všechno se změnilo – samo. Teď vyrážíte na procházky pravidelně, protože je to přece zdravé! Mírná fyzická aktivita v těhotenství zlepšuje zdatnost i psychickou pohodu, přičemž umožňuje kontrolu váhy, omezuje pravděpodobnost hypertenze a preeklampsie, dodává energii a snižuje možné porodní komplikace (3). Navíc zkracuje i dobu porodu (4).

Zdroje: (1) www.health.gov.au/your-healthy-pregnancy, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19625199/, (3) www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-and-exercise, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8395880/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat