Prostreno.cz

Tučné potraviny vhodné pro častou konzumaci

Neházejme tuky do jednoho odsuzovaného pytle. Jsou přece i takové, bez kterých se naše zdraví neobejde. V čem byste je pro podporu srdce i trávení měli hledat?

Tuk obecně má špatnou pověst, která vznikla na základě letitého populárního trendu nízkotučné diety. Jenže ne všechny tuky jsou stejné, a některé jsou pro nás dokonce naprosto nezbytné, protože je tělo využívá k ukládání energie, vstřebávání živin, produkci hormonů a udržení optimální hladiny cukru v krvi.

Rozdíl mezi dobrým a špatným

„Zdravé tuky“ zahrnují mononenasycené a polynenasycené tuky, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Podle Americké kardiologické asociace (1) mají velmi pozitivní vliv, neboť snižují hladinu LDL cholesterolu, čímž omezují riziko rozvoje srdečních onemocnění. Zároveň zmírňují zánět, jenž je klíčovým faktorem při vzniku chronických chorob. V jakých potravinách se přirozeně vyskytují? Tyto jezte pravidelně.

Avokádo je dar

Máte-li rádi máslovou texturu avokáda, můžete za ni poděkovat právě vysokému obsahu mononenasycených tuků. Toto ovoce je na uvedené látky hodně bohaté, a kromě nich obsahuje také spoustu vlákniny podporující trávení. Zkuste ho pro vyšší příjem přidávat do smoothies, jak doporučuje americká nutriční terapeutka Connie Elick (2). Avokádo nakrájené na menší kostičky se skvěle hodí i do salátů.

Ořechy jako výživný doplněk stravy

Pro štědrou dávku zdravých tuků stačí sníst hrst ořechů. Nejlepším zdrojem jsou dle mínění americké dietoložky Johanny Salazar ty vlašské, ale i jejich křupaví příbuzní představují zdravou volbu. V těchto plodech se rovněž ukrývají bílkoviny, což jim přidává plusové body. Šikovná je také jejich kulinářská všestrannost. Vždyť se přidávají kromě jiného i do rýžových pokrmů, kterým dodávají zajímavý chuťový profil.

Olivový olej

„Olivový olej obsahuje především prospěšné mononenasycené tuky,“ upozorňuje Johanna Salazar. Kromě toho je plný antioxidantů, které bojují s oxidačním stresem. „Lze ho využít různými způsoby, báječný je třeba jako přísada do hummusu,“ navrhuje dietoložka s tím, že gastronomické dobro taktéž napáchá v omáčkách a marinádách.

Zdroje: (1) www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia/the-skinny-on-fats, (2) www.realsimple.com/healthy-fats-8740244





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba