Prostreno.cz

Nad kuřecím masem se stahují černá mračna

Je kuře králem našich talířů, nebo tichým nepřítelem? Odpověď není tak jednoznačná. Možná zvyšuje riziko rakoviny a předčasného úmrtí, možná taky ne.

Kuře bývá oslavováno jako jeden z nejčistších, nejlibovějších a nejdietnějších zdrojů bílkovin. Není proto divu, že si vydobylo prominentní místo v téměř každé kuchyni po celém světě. Objevily se však nové informace, které nás nutí k zamyšlení.

Není na něm něco špatně?

Za posledních 50 let se počet lidí na planetě zdvojnásobil, ale množství konzumovaného masa se ztrojnásobilo (1). Dlouho bylo nejoblíbenější volbou vepřové, ovšem drůbeží ho nakonec předběhlo. V roce 1961 pocházelo pouze 12 procent veškeré masové produkce z kuřat, kachen, hus a krůt, nyní tvoří třetinu celkové světové spotřeby (2). Vzhledem k těmto statistikám je přirozené, že se odborníci zajímají o zdravotní prospěch a potenciální škodlivost.

Jídlo, které může i zabít

Jistá italská studie (3) publikovaná v časopise Nutrients zkoumala souvislost mezi týdenním příjmem drůbežího masa a úmrtností. Pravda, poněkud zvláštní souvislost, ovšem zdaleka ne tak nemožná, jak by se mohlo zdát. U těch, kteří kuřecího masa jedli více než 300 gramů týdně, vědci zpozorovali o 27 procent vyšší pravděpodobnost předčasného skonu ve srovnání s těmi, co si servírovali menší množství. Kromě toho studie zaznamenala mírně zvýšené nebezpečí rakoviny gastrointestinálního traktu, konkrétně u necelých třech procent spotřebitelů.

Máme si dělat starosti?

Tyto závěry mohou znít znepokojivě, zvláště, když je kuře tak důležitou potravinou v mnoha jídelníčcích. Je však důležité si uvědomit, že tato zjištění jsou pozorovací a nikoli definitivní. Jak vysvětluje americká dietoložka Kristin Kirkpatrick, vývoj rakoviny je složitý proces ovlivněný mnoha faktory, zejména pak genetikou, životním prostředím, celkovou stravou, fyzickou aktivitou, vystavením toxinům, věkem a náchylnosti k zánětům (4). Spojení mezi konzumací kuřete a výskytem rakoviny tedy vůbec nemusí být tak přímočaré. Naštěstí!

Zdroje: (1) www.ourworldindata.org/meat-production#livestock-counts, (2) www.weforum.org/stories/2019/02/chart-of-the-day-this-is-how-many-animals-we-eat-each-year/, (3) www.mdpi.com/2072-6643/17/8/1370, (4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/could-eating-chicken-heighten-cancer-risk-experts-weigh-in-on-latest-claims#Causation-vs-correlation-when-interpreting-findings






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba