Prostreno.cz

Olivový olej urychluje růst tukových buněk

Olivový olej obsahuje jistou zákeřnou složku, kvůli které se tukové buňky v těle množí jako divé. Ale ještě nepanikařte, když to s ním nebudete přehánět, zůstanou vaše křivky v bezpečí. Tedy snad…

S trochou nadsázky by se dalo říct, že historie celého lidstva je prorostlá olivovníky a promazaná olejem získaným z jejich plodů. Ten měl napříč kulturami, civilizacemi a stoletími různé funkce, kromě vaření a kosmetických účelů se využíval také při náboženských obřadech, k léčení a jako palivo do lamp. Najít dnes domácnost, kde by se „oliváč“ nevyskytoval, je čím dál těžší, protože mu velmi dobrou reklamu dělají jeho zdravotní výhody.

Stimul mozku i ochránce srdce

Mezi vědci se proslýchá, že tělu prospívá od hlavy až k patě. Prý zabraňuje kognitivnímu úpadku, působí proti zánětům, podporuje kardiovaskulární systém, normalizuje krevní tlak, snižuje riziko rakoviny a zlepšuje trávení (1). Nesčetněkrát se také objevila informace, že olivový olej napomáhá hubnutí (2), proto jsme si v dobré víře přidávali do jídla lžičku navíc. Naneštěstí teď vyplulo na povrch něco, co bychom nečekali. Ono to s tím zeštíhlujícím efektem není žádná sláva a místo shozených kilogramů se prý klidně můžeme dočkat spíše pravého opaku.

Kdo maže, ten… tloustne?

Poznatky nedávné studie (3) publikované v časopise Cell Reports varují, že strava s vysokým obsahem kyseliny olejové – mononenasyceného tuku, který se hojně nachází v olivovém oleji i mnoha zpracovaných potravinách, může podporovat obezitu, neboť podstatně urychluje růst tukových buněk. „Víme, že druhy tuků, které lidé konzumují, se během epidemie obezity změnily,“ uvedl v tiskové zprávě hlavní autor Michael Rudolph, který je odborným asistentem biochemie a fyziologie na Oklahomské univerzitě. „Chtěli jsme vědět, zda pouhé přejídání se stravou bohatou na tuky způsobuje obezitu, nebo zda tu větší roli sehrává spíše složení těchto mastných kyselin,“ pokračuje expert.

Dobrého pomálu

Michael Rudolph se svým týmem krmil myši řadou specializovaných diet, z nichž každá byla bohatá na jiný druh tuku, včetně těch, které se nacházejí v kokosovém, arašídovém a sójovém oleji, dále pak v mléce a sádle. Závěrečná zjištění byla zřejmá – pouze kyselina olejová způsobila, že se u hlodavců tukové buňky začaly množit ostošest, protože ovlivnila dva klíčové proteiny v těle. Celý tento proces pak vedl k jedinému výsledku – více tukových buněk rovná se více tukových zásob, a tedy i více centimetrů v pase. Svůj olivový olej ale ještě nevyhazujte, Michael Rudolph upozorňuje na to, že rozumné množství kyseliny olejové je stále prospěšné, škodlivé bývají až její vyšší hladiny.

Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8424077/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20545561/, (3) https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-017-1517-9






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba