Otázkou je, zda probiotika užívat po doušcích či lžičkách. I když se řecký jogurt a kefír zdají být jako „jedno a to samé“, střevní mikrobiom ovlivňují trochu odlišnými způsoby.
Probiotika se ve světě zdravé výživy stala horkým tématem, a to z dobrého důvodu. Jsou to prospěšné bakterie, které podporují střevní mikrobiom, ten složitý ekosystém mikroorganismů ovlivňující naše trávení, imunitu i náladu. I když probiotika můžeme čerpat z různých doplňků stravy, mnohem přirozenější a chutnější je zařadit je do jídelníčku prostřednictvím potravin. Řecký jogurt a kefír patří mezi nejvyhledávanější kandidáty. Pro zdraví jsou skvělí oba, na střeva však nepůsobí stejně.
Hustota na lžičce
„Řecký jogurt se vyrábí až trojím přecezením běžného jogurtu, aby se odstranila syrovátka,“ ujasňuje americká nutriční specialistka Frances Largeman-Roth. Tento proces vede k hustší a krémovější konzistenci i výrazně vyššímu obsahu bílkovin. Díky bohatství proteinů řecký jogurt prodlužuje pocit sytosti a je prospěšný i pro regeneraci svalů po cvičení. „Při jeho výrobě se navíc snižuje přirozený obsah cukru, což usnadňuje trávení lidem s intolerancí laktózy,“ přidává bonus expertka. Oproti němu je kefír nápoj s typickou chutí, který je výsledkem fermentace mléka s kefírovými kulturami.
A že jich tam je!
„Tyto kultury jsou ve skutečnosti shluky prospěšných bakterií a kvasinek. Mluvíme tu o miliardách živých probiotik, protože v každém šálku jich je 25 až 30, což z kefíru dělá skvělého spojence pro podporu zdravého střevního mikrobiomu,“ vysvětluje Frances Largeman-Roth. Dle jejího názoru je také lepším zdrojem vápníku a vitaminu D, tedy klíčových živin pro pevné kosti a obranyschopnost.
Resumé je jasné
Zatímco řecký jogurt poráží kefír v obsahu bílkovin, s množstvím probiotik jednoznačně vede zase kefír. „Jestli je vaším cílem hubnutí nebo doplnění proteinů pro svalovou regeneraci, je jogurt dobrou volbou. Pro optimalizaci střevního mikrobiomu bych doporučila spíše kefír,“ navrhuje Frances Largeman-Roth.
Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8729320/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8579104/
Sledujte nás na sociálních sítích: