Rychlý a levný způsob, jak dodat tělu dávku super zdravých látek, se hodí vždycky. Proto mějte po ruce konzervované fazole. Jejich benefity předčí vaše očekávání!
Kdekdo by si konzervu fazolí představil jen jako nutné zlo při kempování daleko od civilizace. Ale pozor, ono se jedná o zdravou věc, která se může zatraceně hodit i v domácí spíži. Proč ji tam udělat místo?
Dávka živin v pranýřovaném balení
„Konzervované fazole jsou trvanlivé, cenově dostupné a na živiny velmi bohaté. Nevyžadují téměř žádnou přípravu a můžete je přidat do jakéhokoli jídla,“ říká americká dietoložka Carolina Schneider. Ta upozorňuje na to, že tenhle podceňovaný poklad představuje významný zdroj rostlinných bílkovin, draslíku i hořčíku. Překvapivé, viďte? Stejně jako jeho účinky na tělo…
Cukr i tlak pod kontrolou
„Díky svému bohatému nutričnímu profilu konzerva fazolí pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a normalizuje vysoký krevní tlak,“ přidává další triumf americká registrovaná nutriční poradkyně Lisa Moskovitz. Jsou tu však i jiné chutné benefity a důkazy, že tohle „obyčejné jídlo“ koná v těle velké dobro.
Posilovna pro srdce? No jéje!
Výše jmenovaná nutriční poradkyně Carolina Schneider připomíná to, nač často zapomínáme. Fazole jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která se v trávicím traktu váže na žlučové kyseliny, čímž redukuje škodlivý cholesterol. „Pro ty, kteří mají v anamnéze kardiovaskulární onemocnění, může přidání konzervovaných fazolí do jídelníčku poskytnout potřebnou podporu,“ myslí si tato expertka.
Střevní harmonie
Jistě vám neuniklo, že se v posledních letech stalo zdraví střev velmi diskutovaným tématem. Ani tady by fazole z konzervy neměly být opomenuty. „Kromě vlákniny zprostředkovávají i rezistentní škrob, proto působí jako prebiotika vyživující prospěšné střevní bakterie,“ popisuje poradkyně Carolina Schneider. Když v břiše vládne pohoda, příznivě se to dotýká i imunitního systému, psychiky a celkové kondice. Ještě pořád nevíte, jak s tímhle výživným ternem v kuchyni zacházet?
„Moje oblíbená metoda u konzervovaných fazolí je kombinace s čerstvým guacamole, nakrájenými cherry rajčátky, restovanou červenou cibulí, řeckým jogurtem a strouhaným sýrem,“ snaží se inspirovat Lisa Moskovitz. Lze je ale také orestovat s česnekem a přidat do polévek, dušených pokrmů a salátů.
Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7915747/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7915747/
Sledujte nás na sociálních sítích: