Pěkné barvičky vypadají hezky, ale v balených potravinách tuto potěchu oka raději nehledejte. Syntetická barviva mohou mít následky na zdraví, které se nejvíce dotýkají našich nejmenších.
Od salátových zálivek přes cukrovinky až po instantní pokrmy, zdá se, že syntetická barviva jsou úplně všude. Jejich úkol je jasný – mají potraviny vizuálně zatraktivnit, aby pro spotřebitele byly hezčí, lákavější a prostě nepřehlédnutelné. Ve většině zemí se považují za bezpečné, ovšem takový optimismus asi není na místě.
Mlsání s nežádoucím účinkem
Rozsáhlá americká analýza (1) takřka 40 tisíc běžně dostupných balených potravin prokázala přítomnost syntetických barviv v 19 procentech případů, tedy u každého pátého. Výzkumníci z lékařského ústavu George Institute for Global Health pod vedením docentky z katedry výživy Elizabeth Dunford se zaměřili i na výrobky, které jsou populární u dětí, zejména bonbony, slazené limonády, hotová jídla a snídaňové cereálie. Tady byla situace snad ještě horší, protože syntetická barviva obsahovalo 28 procent z nich, zatímco u ostatních potravin to bylo pouze 11 procent.
Co se to děje?
Bylo by hodně naivní myslet si, že o nic nejde. Tyto barevné složky se již v minulosti mnohokrát spojovaly s dětskou hyperaktivitou, podrážděností, poruchami pozornosti i úzkostí (2). „Vzhledem k nahromaděným důkazům za posledních 40 let, které poukazují na škodlivost syntetických barviv pro zdraví, je zklamáním vidět, že jsou stále tak rozšířená v našem potravinovém systému, a to hlavně ve výrobcích určených pro děti,“ uvedla Elizabeth Dunford (3).
Pozor na nejhorší pachatele
Nejvíce potravin se syntetickými barvivy mají podle jiné studie (4) zveřejněné v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics cukrářské firmy a její autoři se nebáli poukázat i na konkrétní viníky. Dle poznatků jde o společnosti Ferrero, Mars a Pepsi. V jejich produktech se také nalezlo dvojnásobné množství cukru ve srovnání potravinami bez barviv. Jedná se vlastně o varovného ukazatele. „Vysoký obsah cukru v zářivě zbarvených produktech obvykle naznačuje velký podíl syntetických barviv. Obě složky se bohužel dávají do souvislosti se špatnými zdravotními výsledky,“ poznamenává Elizabeth Dunford.
Zdroje: (1) https://www.eurekalert.org/news-releases/1087909?, (2) https://health.osu.edu/health/mental-health/food-dye, (3) https://nypost.com/2025/06/25/health/synthetic-dyes-found-in-19-of-us-foods-and-drinks-worst-offenders-idd-in-new-study/, (4) https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(25)00166-2/fulltext
Sledujte nás na sociálních sítích: