Pokud teď podezřele často zapomínáte, kde jste nechali klíče, je čas na třešňovou terapii. S tou si paměť můžete hodně posílit. O šťavnaté plody ale překvapivě nejde.
Čerstvé třešně si teď na podzim ze stromu pochopitelně neutrhneme. Tedy alespoň ne v našich zeměpisných šířkách. Tak ještě, že si tyto malé sladké kuličky můžeme dopřát v sušené verzi! Možná jste si tak zpracovali nadbytek vlastní letní úrody, možná pro ně chodíte do obchodu, v obou případech tak nevědomky pracujete proti kognitivnímu úpadku.
Koláč místo léku
Již předchozí vědecká zjištění (1) vypátrala, že třešně mohou zlepšit kognitivní funkce u osob s mírnou až středně těžkou demencí, protože obsahují antokyany a kvercetin. Tyto mocné flavonoidy, pověstné svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, chrání mozkové buňky před poškozením způsobeným oxidačním stresem a zánětem, které jsou často spojovány s rozvojem neurodegenerativních chorob.
Do skleničky, nebo na lžičku?
Nejnovější výzkum (2), který vedla britská Univerzita v Kentu, však dosavadní poznatky posouvá o krok dál, a to pořádný. Tamní experti vypozorovali, že „třešně v prášku“ s sebou nesou ještě výraznější zdravotní dopad. Důvodem je, že prášková forma si zachovává více antokyanů ve stabilní a vysoce biologicky dostupné podobě, čímž mozku a vlastně i celému tělu prospívá dvakrát tolik. Na tomto výzkumu je zajímavá ještě jedna věc – celý probíhal v udržitelném režimu a zmíněný lék vlastně vznikl z plodů, které se běžně vyhazují.
Objev z dobrého úmyslu
Odborný tým totiž spolupracoval s pěstiteli, aby využil pouze poškozené a odpadlé třešně. Protože některé měly „přezrálou“ barvu a jiné divný tvar, jejich osud by s největší pravděpodobností skončil někde na skládce. Díky vědcům se ale zpracovaly na šťávu a prášek, načež se u těchto produktů měřila retence antokyanů a zkoumala biologická aktivita. Který výrobek jasně zvítězil, to už víte, tak si na něm, čistě preventivně, nezapomeňte občas smlsnout.
Zdroje: (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26482148/, (2) https://www.kent.ac.uk/news/sustainability-environment-and-natural-resources/37090/bioscience-researchers-discover-health-benefits-of-upcycling-cherry-waste
Sledujte nás na sociálních sítích: