Protože už nějakou dobu usilujete o menší velikost oblečení, snažíte se od tuků držet co nejdál. Proto se vyhýbáte i plnotučnému mléku a raději volíte odstředěné. Co když je to chyba, co hubnutí paradoxně sabotuje?
Univerzální a nenahraditelné mléko se objevuje v našich sklenicích, cereáliích, kávě i smoothies. Přesto i tak základní produkt může vyvolat zmatek pokaždé, když v obchodě stojíme před chladicím pultem. Poslední roky se automaticky doporučovaly jeho nízkotučné varianty, ale nyní jejich propagace slábne a plnotučné alternativy se opět hrdě vrací na scénu.
Jiné množství tuku, stejné živiny
Pokud bychom si posvítili na nutriční hodnoty, a přesně to teď uděláme, hlavní rozdíl tkví samozřejmě v tuku. „Plnotučné mléko obsahuje asi 3,25 procenta mléčného tuku, zatímco odstředěné má tuk téměř kompletně odstraněn,“ potvrzuje to, co je nám víceméně jasné, americká dietoložka Samantha Peterson (1). Ovšem jedno překvapení a nová informace tu přece jen je. „Kromě této odlišnosti jsou nutriční hodnoty téměř identické. Oba druhy nabízejí bílkoviny, vápník a přibližně stejné množství laktózy,“ zmiňuje tato odbornice. Bylo by tedy chybou myslet si, že je „odstřeďák“ o cenné látky nějak ochuzený. A co zdravotní výhody?
Dietní prevence chorob
Zřejmě pro stále rostoucí epidemii celosvětové obezity jsou nízkotučné produkty, a to včetně mléka, považovány za zdravější a „lepší“. Nové výzkumy (2) však naznačují, že plnotučné mléčné výrobky pomáhají chránit před metabolickým syndromem i srdečními chorobami. Důvodem mohou být jedinečné mastné kyseliny a bioaktivní sloučeniny obsažené v mléčném tuku, které podporují rovnováhu cholesterolu, přičemž snižují záněty a zlepšují zpracovávání inzulinu. Jestli jste na tyto potraviny zanevřeli kvůli dietě a obávám z přibírání, pak jste byli sami proti sobě. Konzumaci plnotučných mléčných produktů si vědci naopak spojují s úbytkem kilogramů a nižším indexem tělesné hmotnosti (3). Ani při redukci váhy se jim tedy netřeba vyhýbat!
Zdroje: (1) https://www.nature.com/articles/s41430-017-0042-5 (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7231591/, (3) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531724001453
Sledujte nás na sociálních sítích: