Pánové, kteří konzumují balené potraviny i jídla určená k přímé spotřebě, by se měli obávat o svou postavu, metabolické zdraví i produkci spermií.
Takzvané ultra-zpracované potraviny se v našich nákupních košících objevují pravidelně. Tyto produkty se vyznačují nejen obsahem potenciálně nebezpečných barviv, emulgátorů i aromatických náhražek, ale i průmyslovým rozsahem výroby.
Škodlivost v novém světle
Vědělo se, že existuje určitá souvislost mezi zvýšenou konzumací těchto potravin a celou řadou zdravotních problémů, včetně vyššího rizika kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, obezity, diabetu druhého typu, demence či předčasného úmrtí. Nebylo však jasné, zda je to důsledek složení nebo spíše samotného průmyslového zpracování. Pravda teď vyšla najevo, a to díky výzkumu (1) Kodaňské univerzity.
Dánští vědci oslovili 43 mužů ve věku 20 až 35 let, kteří byli rozděleni do dvou skupin a po dobu tří týdnů zkoušeli různé diety. Klíčovým prvkem bylo, že se stravovací plány shodovaly v celkovém přijmu kalorií a živin, rozdíl spočíval pouze v podílu ultra-zpracovaných potravin. „Byli jsme šokováni, kolik tělesných funkcí jimi bylo narušeno, a to i u zdravých mladých mužů,“ uvedl ve svém prohlášení molekulární biolog Romain Barrès (2).
Trojitá dávka následků
Studie odhalila, že muži konzumující stravu s vysokým podílem ultra-zpracovaných potravin vykazují trojici zásadních negativních dopadů. Došlo u nich k nárůstu tukové hmoty o přibližně jeden kilogram, znepokojivému navýšení hladin známého endokrinního disruptoru ftalátu cx-MINP a poklesu produkce spermií i testosteronu.
„Hlavní problémem není množství, ale zpracovaná povaha těchto produktů, která ovlivňuje kardiometabolické a reprodukční zdraví. Rovněž způsobuje rozdílnou akumulaci kontaminantů v krvi a semenné tekutině,“ uvedli výzkumníci. Podle nich jsou dlouhodobé důsledky alarmující a zdůrazňují potřebu revize výživových doporučení s cílem lépe chránit před chronickými chorobami. Jinými slovy, ultra-zpracované potraviny škodí, i když jich v jídelníčku není zase tolik.
Zdroje: (1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413125003602?via%3Dihub, (2) https://www.sciencealert.com/ultra-processed-food-is-harming-mens-health-in-three-key-ways
Sledujte nás na sociálních sítích: