Prostreno.cz

Korejské kimči přispívá k dlouhověkosti

Fermentované kimči má celou řadu pozitivních účinků. Bohužel ne pro všechny. Sůl, která mu propůjčuje jeho ikonickou chuť, může být pro osoby s hypertenzí nebezpečná.

Jiný kraj, jiný mrav. Zatímco u nás jsou nejčastější a neoblíbenější přílohou brambory, v asijských kulturách se téměř ke každému jídlu podává kimči. Tento korejský fermentovaný pokrm složený z pekingského zelí, mrkve, jarní cibulky, česneku, zázvoru, chilli a rybí či sójové omáčky je pro vysoký obsah probiotik studnicí zdraví. Není proto divu, že se o něm hovoří jako o superpotravině, která podle vědců přispívá i k dlouhověkosti (1).

Cukr v normě, střeva v lati

Kimči nepřidává jenom roky navíc, jeho pravidelná konzumace pomáhá s regulací hladiny cukru v krvi i tučných triglyceridů (2), což ho staví do role silného bojovníka proti civilizačním chorobám. „Kombinuje sílu probiotické fermentace s bohatým obsahem živin. Kromě prospěšných bakterií je plné vlákniny ze zelí a další zeleniny, stejně jako antioxidantů a vitaminů A, C a K,“ pochvaluje si hlavní výhody jeden z jeho příznivců, kterým je výkonný ředitel amerického Institutu integrativního zdraví a životního stylu v Arizoně Shad Marvasti (3).

Složení nabité pozitivy

„Česnek přináší antimikrobiální látky, zázvor a chilli papričky se zase významně podílejí na snižování zánětu,“ vysvětluje jmenovaný expert. Navzdory tak skvělým benefitům kimči ale s klidným svědomím kupodivu nemůže doporučit všem. Jsou totiž tací, kterým tato příloha může paradoxně uškodit.

Hypertonici, pozor!

„Pro většinu zdravých jedinců není jeho příjem problémem, ale některé velmi pikantní verze mohou u citlivějších osob vyvolat pálení žáhy. Varování platí také pro pacienty s vysokým krevním tlakem. Protože kimči má v sobě poměrně dost soli, je důležité zhodnotit, jak zapadá do celkového denního množství sodíku, zvláště při arteriální hypertenzi,“ zdůrazňuje Shad Marvasti.

Zdroje: (1) https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-011-0091-9, (2) https://today.uconn.edu/2025/09/why-kimchi-could-be-your-next-superfood/, (3) https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2013.3083





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba