Prostreno.cz

Tajným zdrojem bílkovin je mučenka

Znáte nějaké ovoce, co zprostředkovává potřebné bílkoviny? Ne? My ano! Je to tropická mučenka, která je v obchodech k mání celoročně.

Začlenění bílkovin do jídelníčku je základem pro udržení dobré kondice. Tato makroživina totiž pomáhá regulovat pocit hladu a předcházet tak nežádoucímu přejídání. Současně zásadně přispívá k pevnosti kostí, přičemž podporuje metabolismus, urychluje spalování kalorií, stabilizuje krevní tlak a stimuluje regeneraci (1). Když se snažíme zvýšit příjem bílkovin, obvykle se soustředíme na maso a ovoce by nás ani ve snu nenapadlo.

Mučenková exotika přímo u vás doma

Proteiny nemusejí pocházet jenom z živočišných produktů, jejich zdroje bývají mnohem rozmanitější. A také sladší. Příkladem za všechny je tropická mučenka, kterou si mnozí pletou s maracujou. Mučenka se dá jíst jen tak samotná – stačí ji jednoduše vydlabat lžící. Hodí se také do ovocných salátů, šťáv nebo základu pro mražené dezerty. Vedle kulinářských předností má i praktické využití – ze semínek se lisuje olej pro kosmetické účely a její okvětní lístky jsou známé svými uklidňujícími vlastnostmi.

Ovoce, co klame tělem

Že je mučenka proteinovou raritou, potvrzuje i americká registrovaná dietoložka a autorka knih Jessica Cording. „Je to plod s velmi vysokou nutriční hodnotou a mnoha různými zdravotními přínosy. Dostanete z něj spoustu bílkovin, vlákninu, sacharidy, vitaminy C a E i trochu draslíku. Má toho hodně co nabídnout,“ upozorňuje výživová poradkyně (2). Dodává pak, že sacharidy představují preferovaný zdroj energie a jsou klíčovým prvkem výživy zejména pro sportovce.

Chutná, prospěšná a zdravá

K dalším přínosům lze říci to, že mučenka poskytuje i celou řadu rostlinných sloučenin s antioxidačním působením. Její konzumace je proto spojována s nižším rizikem některých typů rakoviny, zmírněním astmatu, sníženou bolestí kloubů, silnější imunitou i menší pravděpodobností kardiovaskulárních obtíží (3). Připočtěte si k tomu bohatství bílkovin a máte ideální každodenní svačinku.

Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5872778/, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7103992/, (3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7251050/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba