Prostreno.cz

Triky, jak přežít ve zdraví zimní dovolenou

Nemůžete se už dočkat pořádné lyžovačky? Abyste si ji užili v naprosté pohodě, máme pro vás několik triků, jak zůstat na horách zdraví.

Často se stává, že lidé odjedou na svou vysněnou zimní dovolenou na hory a hned druhý den je začne trápit nastuzení, svalová horečka, únava a výjimkou není ani náhlé propuknutí chřipky či angíny. Děje se tak proto, že se dostatečně nepřipravili na zvýšenou aktivitu i jiné klima,“ varuje výživový specialista Martin Škába s tím, že začít je proto třeba už před odjezdem na hory.

Naordinujte si předem ten správný čaj!

Týden před odjezdem je vhodné začít podporovat imunitu. Dávejte si každý den nejlépe dva šálky teplého čaje s těmito přísadami: několik stroužků čerstvého (případně usušeného zázvoru), lžíci nastrouhaného jablka, přidat hřebíček, půl lžičky skořice a přidat lžičku kustovnice čínské. Samotný zázvorový čaj si dělejte i několikrát denně.

Vyčistěte se správnou stravou

Veškerá imunita těla souvisí s čistým trávicím traktem. Hlavně v oblasti tlustého střeva. Pokud se chcete vyzbrojit silnějším imunitním systémem, zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny, v zimě pouze tepelně upravené s nepatrným okořeněním, jako je bazalka, sušený zázvor, kari, pepř apod. Nejlépe je ji lehce povařit, restovat, případně krátce grilovat. Využijte síly vařené brokolice, celeru, mrkve, česneku, červené cibule, pórku a červené řepy. Zelenina obsahuje kromě vitaminů, minerálů, fytoživin a enzymů důležitou vlákninu, která nám pomáhá čistit střeva. Také si dávejte každý den vrchovatou lžíci kysaného zelí z domácí nebo bio produkce, případně dalších druhů kvašené zeleniny nebo šťáv z kysané zeleniny. Obsahují bakterie mléčného kvašení, které jsou důležité pro zdravé bakteriální osídlení našich střev. A v neposlední řadě přidávejte do jídla rozemleté lněné semínko.

Zvykejte si na chlad postupně

I týden před odjezdem má smysl začít s otužováním. Každý den si dejte třeba jen několik minut studenou sprchu (postupně přejděte z teplé na vlažnou a pak na studenou). Povzbudíte tak imunitu svého těla a organismus si zvykne na chlad přirozeně, ne šokem.

Teplo je základ

Na horách pak myslete na základní věc, kterou je dostatečně teplé oblečení, ideálně vrstvené tak, abyste je mohli postupně odkládat dle počasí. Teplé, ale vzdušné oblečení je základ. Hlavně pokud jezdíte na lyžích, kde budou velké rozdíly mezi pohybem při sjíždění sjezdovky nebo pak „stání“ na vleku.

Snídaně na horách je kumšt

Nedávejte si do žaludku nic studeného (jogurty, sýry, mléko apod.). Což takhle začít den chutnou kaší (ovesná, jáhlová, pohanková, rýžová) se skořicí, sušeným ovocem a s několika para, vlašskými ořechy, kešu či mandlemi? Oslaďte ji javorovým sirupem. Jiná možnost je si dát celozrnný chléb s kvalitní krůtí šunkou s 95 procenty masa a rostlinnou brokolicovou pomazánkou. Nebo zkuste jemné ovesné vločky s rostlinným mlékem (sojové, rýžové, mandlové, nápoj z quiona…), sušeným ovocem a ořechy. Případně si dejte vaječnou omeletu s kousky tempehu, k tomu celozrnný žitný knackebrot a bio hořčici. Jako nápoj jsou vhodné ovocné čaje či vlažná neperlivá voda. A pozor: Ráno vypijte alespoň 0,4 decilitru teplejší vody!

Pijte málo, ale často

V zimě, kdy jsou teploty mnohdy hluboko pod bodem mrazu, se nám prostě nechce pít. I když nemáte pocit žízně, pravidelné popíjení je nezbytné,  stačí i třeba deci na jedno napití. Pokud vypijete více, často se toho ve vás moc neudrží a budete spíše „ průtokovým ohřívačem“ než abyste tělo pomalu hydratovali,“ varuje Martin Škába. Naše tělo je složené hlavně z vody. Pokud mu chybí, razantně to pocítíte na nedostatku energie a může dojít až ke kolapsu. Když budete tekutiny pravidelně doplňovat, budete odolnější vůči fyzické zátěži. A co pít? Hlavně ovocné či nejlépe zázvorové čaje. Vyvarujte se pití více než jedné kávy za den. A také pozor na pivo, které má silně ochlazující účinek!

Vybavte se zdravým jídlem i na sjezdovku

Přemýšlejte předem o tom, co budete během dne jíst. Hlavně si zjistěte, jaká je nabídka v „bufetech“ na sjezdovkách nebo kolem lyžařských tras. Vždy je lépe se připravit na to, že to nebudou právě nejzdravější jídla. „Kupte si zdravé tyčinky pro případ krize a vybavte se lahvičkou s namíchaným proteinovým nápojem bez umělých sladidel. Když budete jíst na sjezdovce, dávejte si hlavně vařené maso, hutné zeleninové polévky, rýži, těstoviny. Vyhýbejte se smaženým jídlům, které zaneřádí váš trávicí trakt, nebudete pak mít energii pro lyžování a budete náchylnější pro rozvoj nastydnutí. A jezte každé tři hodiny!“ radí odborník.

Alkohol s mírou

Nikdo samozřejmě netvrdí, že si nesmíte dát po večeři skleničku, ale buďte opatrní. Alkoholem imunitu rozhodně neposílíte, právě naopak! Zkrátka nic se nesmí přehánět.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat