Prostreno.cz

6 jednoduchých pravidel pro zdravou večeři. Zkuste je!

Večeře, jako poslední jídlo před spaním, má svá pravidla. Protože právě u tohoto jídla hrozí, že se dopustíme nějaké chyby, která může sabotovat naše snahy o zdravý životní styl nebo hubnutí.

A co je dobré u večeře dodržovat?

Pravidlo č. 1: Večeře nemá být největším jídlem dne

Pokud našemu organismu dodáme večer obří porci jídla, může se stát, že nebude schopen všechno zpracovat a strávit. A to může vést k přibývání na váze…

Pravidlo č. 2: Nikdy bychom neměli jíst těsně před spaním

Nacpat se těsně před tím, než zalezeme do postele, snižuje kvalitu spánku. A ten je pro správné fungování metabolismu klíčový. Fungující metabolismus je pak základním předpokladem našich snah o hubnutí či udržení štíhlé postavy.

Pravidlo č. 3: Večeře by neměla být zakončena nápojem s kofeinem

Ačkoli je prokázáno, že kofein pomáhá nastartovat metabolismus, po večeři už bychom jej měli raději vynechat. Důvodem je opět narušení kvalitního spánku.

Pravidlo č. 4: Dominantou večeře by neměly být sacharidy

Pokud se druhý den nechystáte běžet 10 kilometrů, sacharidy k večeři omezte (zkuste to jednou bez těstovin, brambor nebo pečiva). Umějí si totiž nepěkně pohrát s hladinou vašeho krevního cukru. To může vést k přibývání na váze. Navíc je vyšší pravděpodobnost, že skončíte o půlnoci s hlavou v lednici, ve snaze najít cokoli, co se dá sníst…

Pravidlo č. 5: Při večeři má být televize vypnutá

Prokázala to spousta studií – když koukáme při jídle na televizi, sníme toho mnohem více, než když je televize vypnutá. Navíc jíme mnohem rychleji a tak nám náš mozek nestačí včas zahlásit, že už jsme nasycení.

Pravidlo č. 6: Rozhodně to nepřeháníme s alkoholem

Pokud si k večeři dopřejete sklenku vína, v pořádku. Ale víc byste si dávat neměli. Nejenže je alkohol kalorická bomba, ale navíc si umí pohrát s hormony odpovědnými za pocit sytosti, takže má člověk tendenci se přejídat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat