Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Domácí, nebo kupovaná ovesná kaše. Která je lepší?

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

16.03.2017 | Dobroty do spíže a ledničky

Do zdravé životosprávy a nejlépe ke zdravé snídani neodmyslitelně patří ovesné vločky a z nich připravená ovesná kaše. Na výběr máte kupovanou, nebo si můžete udělat domácí. Které dáte přednost?

Ovesné vločky pro zdraví

Tip

Vločky můžete využít i při pečení, ½ hrnku hladké mouky můžete nahradit ½ hrnkem ovesné mouky. Stačí jen ovesné vločky dostatečně rozmixovat.

Vločky jsou oblíbené především při udržováním zdravého životního stylu a při redukci váhy, díky obsahu rozpustné vlákniny. Tato vláknina vytváří v žaludku „gel“, který zpomaluje trávení, tím zamezuje výkyvy krevního cukru a pomáhá potlačovat hlad.

Dalším velkým plusem vloček je snižování hladiny škodlivého cholesterolu a krevního tlaku. Již 1,5 hrnku vařených ovesných vloček týdně sníží riziko infarktu až o 10 % a snižuje cholesterol až o 5 %.

Domácí, nebo kupovaná kaše?

Tady záleží samozřejmě na vás, co vám více chutná. Zdravější je ale ta domácí, obsahuje více vlákniny a má nižší glykemický index. Pokud přesto dáte přednost kupovaným, hlídejte obsah cukru, každá značka a příchuť instantní kaše má jiné hodnoty.

Bircher müsli klasik

Tento recept je unikátní tím, že vločky zůstávají v syrovém stavu. S tímto postupem přišel švýcarský doktor Bircher, který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Díky specifické přípravě müsli zůstává v ovesných vločkách co nejvíce živin. Stačí, když si zdravou snídani připravíte den předem a ráno jen kaši dochutíte.

Co budete potřebovat (na 2 porce):

  •   40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
  • 120-150 ml mléka
  • 1 středně velké jablko
  • 1/2 citronu, podle chuti
  • 1 lžíci medu
  • 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
  • pár ořechů nebo mandlí
  • pár rozinek

Postup:
Vpředvečer smíchejte vločky s trojnásobkem jejich hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.

Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem dle chuti.

K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli.

Nejíte luštěniny? Je nejvyšší čas to změnit

Hovězí svíčková se zeleným pepřem

Hovězí svíčková se zeleným pepřem

1 hlas
50min 676 kJ 380 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Pstruzi s koriandrem

10 hlasů
1h a 50min 472kJ 220 Kč

Pstruzi pečení na asijský způsob.

Zelí zapečené s mletým masem

10 hlasů
1h a 15min 663kJ 95 Kč

Zapečené zelí s mletým vepřovým masem.