Prostreno.cz

Jarní dobroty: Čerstvé klíčky z pohodlí domova

Zelené klíčky jsou velmi účinné nejen při redukčních dietách, ale také celkově příznivě působí na náš organismus. Nemusíte spoléhat na kupované klíčky z obchodů, můžete si vypěstovat vlastní z pohodlí domova. A budete je mít vždy po ruce!

Na domácí klíčení jsou vhodná například semena brokolice - klíčky z brokolice preventivně potlačují vznik nádorových buněk a rakovinotvorných zárodků. Klíčky obsahují silné trávicí enzymy, obsažené vitaminy se snadno vstřebávají do těla a celkově podporují zdraví našeho organismu.

Pusťte se do klíčení

Budete potřebovat:

  • semínka na klíčení
  • PET lahev
  • vodu
  • nůž

Jak na to?

1. Nejprve si zakupte semínka na klíčení dle svého výběru. Můžete vyzkoušet již zmíněnou brokolici, mungo, cizrnu či čočku. Nejprve semínka dobře opláchněte od všech nečistot a přes noc nechte namočené ve vodě, aby nabobtnala.

2. Nyní budete potřebovat obyčejnou PET lahev. Velikost záleží jen na vás, můžete použít tu o objemu jednoho i dvou litrů. Do dna PET lahve udělejte nožem menší dírky tak, aby semínka nepropadala. Dno bude vypadat a bude využito jako cedník, protože semínka mají ráda pravidelné proplachování vodou, ale nemohou v ní stát, jinak by klíčky začaly uhnívat.

3. Do připravené PET lahve vložte požadované množství semínek, měla by tvořit přibližně 1/3 nádoby, aby měla dostatek místa na klíčení.

4. Nádobu se semínky, uložte na tmavé místo, ale s pokojovou teplotou. Semínka proplachujte 2-3krát denně. Jednoduše nad umyvadlem napusťte do lahve vodu, a propíchaným dnem ji nechte vytéct. Poté semena vraťte zpět na tmavé místo.

5. Semínka klíčí přibližně 4-6 dní, podle druhu. Sklízejte klíčky o velikosti od 2,5 do 5 centimetrů. Před konzumací je propláchněte vodou. Klíčky uchovávejte v chladničce po dobu 1-2 týdnů.

Dobrou chuť

Klíčky konzumujte nejlépe syrové, zachováte tak v nich všechny výživné látky. Využijte je na ozdobení pečiva, polévek a salátu. Klíčky můžete také použít k přípravě domácích zeleninových šťáv.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat