Prostreno.cz

Nejvyšší čas na sklizeň majoránky. Udělejte si zásoby

Pokud si pěstujete vlastní bylinky a máte mezi nimi i majoránku, tak červenec až srpen jsou časem sklizně. Nezapomeňte si udělat zásoby na horší časy. Majoránka léčí i běžné neduhy, znáte její léčivé síly?

Majoránka se pěstuje jako jednoletá bylina na slunném místě, pokud chcete mít z majoránky co největší užitek, nezapomeňte ji vždy před květem sklidit. Nebojte se radikální sklizně, sklizeň majoránky je i několikrát za rok, vždy ji ostříhejte, než by vám chtěla vykvést. Majoránka je vhodná na sušení, nebo ji nechte zmrazit.

Co obsahuje?

Víte že…

Naše babičky věřily, že majoránka zažene každý žal i bolavé srdíčko z nešťastné lásky. Kdo ví…

Majoránka obsahuje až 3 % silice, dále 4,5 % tříslovin, hořčiny, enzymy a vitaminy, především vitamin C. Díky svému složení není jen skvělým kořenícím přípravkem, ale také léčí kdejaké běžné neduhy.

Pro dobré trávení

Majoránka podporuje tvorbu žaludečních šťáv i žluči, celkově napomáhá lepšímu trávení a zlepšuje činnost žaludku. Pokud trpíte častým nadýmáním, vyzkoušejte tuhle bylinku častěji zařazovat do svých pokrmů, působí proti nadýmání a také plynatosti.

Migréna, stres i nespavost

V dnešní době tahle trojice trápí většinu populace, a není divu. V zaměstnání jsou na nás kladeny stále větší a větší nároky a stresu s koloběhem života stále jen přibývá. I s touto trojicí neduhů si snadno poradí obyčejná majoránka. Zklidňuje mysl, přináší úlevu od stresu a přináší ničím nerušený spánek.

Pro ženy to nejlepší

Majoránka patří i mezi takzvané dámské bylinky, oceníte ji opravdu v každém věku. Přináší úlevu od bolestivé menstruace, dokonce se dříve podávala i dívkám, které měly problémy s nepravidelným cyklem. Výhodnou je také pro kojící maminky, majoránka podporuje laktaci.

Na rýmu a kašel

A v poslední řadě pomáhá i při léčbě rýmy, kašle, prochladnutí i astmatu. Při těchto obtíží se doporučuje majoránku inhalovat, nebo popíjet slabí odvar. Velmi účinné jsou i bylinné koupele s majoránkou, které navíc působí na naši pokožku antisepticky. 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat