Prostreno.cz

Bílý talíř plný vitamínů nese jméno patison

Patison patří do rodiny dýní, i když se od nich trošku odlišuje. Pro ty, kteří nevědí, jak patison vypadá, je to taková hrbolatá bílá či žlutá placka připomínající létající talíř ze sci-fi filmů. Za poněkud netradičním vzhledem se však skrývá chutná a zdravá zelenina. Nevěříte? Čtěte a schválně, co budete mít dneska k večeři.

Patison je velmi oblíbenou zeleninou místních zahrádkářů, a dokonce bývá i běžně dostání i ve velkých supermarketech. Svou oblibu má i v našich kuchyních, patisony jsou velmi nenáročné na přípravu, na rozdíl od dýní se nemusejí loupat a skvěle chutnají.

Účinky na zdraví

Tyto zvláštní „bílé talíře“ jsou plné minerálů a vitaminů, které mají hned několik pozitivních vlivů na naše tělo. Bohaté jsou především na železo a draslík. Zajímavostí patisonu je velmi nízký obsah sodíku, proto je vhodný pro ty, kteří trpí srdečně-cévními problémy či onemocněním ledvin. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou také vhodné pro diabetiky. Další skvělou vlastností je to, že patisony vůbec nenadýmají, a i proto jsou vhodné pro dětské jídelníčky.

Patisony jsou až z 90 % tvořeny z vody, mají nízký počet kalorií a stávají se skvělou zeleninou při redukci váhy. Navíc pomáhají celé trávicí soustavě tím, že odstraňují škodliviny ze střev a podporují trávení.

Patisony v kuchyni

Patison je velmi variabilní zeleninou, můžete s ním udělat v podstatě cokoli, co vás napadne. Oblíbené jsou krémové patisonové polévky či patisony plněné masem. Dále můžete patisony dusit, smažit, zapékat, smažit, ale také nakládat do sladkokyselých nálevů.

V kuchyni využijete mladé i větší patisony, mladá zelenina má měkkou slupku a není potřeba ji loupat. U starších patisonů, bývá občas slupka příliš tvrdá a je dobré ji před úpravou nožem okrájet. Patisony podobně jako cukety či lilek rychle změknou, proto je jejich příprava rychlá a jsou vhodné k přípravě různých minutek. Pro inspiraci přidáváme i jeden klasický a nestárnoucí recept našich babiček.

Patisony v trojobalu

Budete potřebovat: 1 větší patison, 2 vajíčka, trochu mléka, hladkou mouku, strouhanku, sůl, olej na smažení.

Pokud je slupka měkká, nemusíte patison loupat, jednoduše ho nakrájejte na centimetrové plátky, rozložte, posypte solí a nechte vypotit. Až patisony pustí vodu, osušte plátky papírovou utěrkou a klasicky obalte v trojobalu. Obalené plátky smažte dozlatova na rozpálené pánvi. Hotové řízečky podávejte s bramborem či chlebem, vynikající jsou i samotné.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat