Prostreno.cz

Černé fazolky podpoří uvadající libido

Černé fazole jsou typické pro kuchyni Latinské Ameriky, ale v posledních letech začínají být vyhledávanou luštěninou i v našich končinách. Ačkoli černé fazole byly v Jižní Americe kultivovány a vařeny již po tisíce let, nepřekročily Atlantik až do roku 1500 v lodích evropských průzkumníků. Objevte kouzlo a sílu černých fazolí a neváhejte je zařadit na dnešní menu.

Luštěniny jsou obecně prospěšné našemu zdraví, ale černé fazole nabízejí i něco navíc. Černé fazole podporují trávení, regulují krevní cukr, preventivně působí proti kardiovaskulárnímu onemocnění a snižují rizika vzniku některých typů rakoviny. A v neposlední řadě vracejí mužům ztracené libido. Poznejte všechny důvody, proč by měly patřit i na váš stůl.

Co obsahují?

Černé fazolky jsou plné cenných živin, které náš organismus potřebuje. Fazole mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin a jsou bohaté na vitaminy a minerály, jako je vitamin A, vápník, železo a mangan. Černé fazole mají také vysoké hodnoty flavonoidů, které mají antioxidační schopnosti, zejména antokyanin, a také obsahují omega-3 mastné kyseliny. Černé fazole jsou skvělým zdrojem kyseliny listové a mají abnormálně vysoké hladiny vzácné sloučeniny molybdenu.

Zařazením černých fazolí do vašeho menu vám poskytne mnoho živin a pomůže také předcházet různým zdravotním rizikům. Poznejte všechny jejich příznivé účinky.

Pro zdravé srdce

Víte že…

Černé fazolky obsahují vzácný minerál molybden, který je mimo jiné spojen i s léčbou erektilní disfunkce. Při pravidelné konzumaci dochází ke zvýšení energie a sexuálního libida u starších mužů.

Jedním z nejlepších výhod zařazení černých fazolí do týdenní stravy je vysoký podíl vlákniny. Bylo prokázáno, že vysoká koncentrace rozpustné vlákniny pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím předchází i vzniku srdečních chorob. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a škodlivé látky, během trávení se změní v gel. Navíc díky obsahu omega-3 mastných kyselin, které mají mírně antihypertenzní účinky, což znamená, že mohou zlepšit průtok krve, snížit krevní tlak a tím snížit napětí či oxidační stres celého kardiovaskulárního systému.

Prevence rakoviny

Bylo prokázáno, že černé fazole snižují riziko některých druhů rakoviny díky obsahu flavonoidům nalezeným v jejich slupce. Existuje 8 různých flavonoidů, které byly ve fazolkách nalezeny a z toho tři z nich jsou antokyany. Flavonoidy jsou v podstatě barviva, které zároveň fungují i jako antioxidanty v těle a bojují proti škodlivým volným radikálům.

Trávení bez trápení

Černé fazole jsou skvělé i pro regulaci problémů spojených se zažíváním, protože obsahují vysoké množství bílkovin a vlákniny. Díky oběma složkám černé fazolky pročistí trávicí trakt, zabraňují riziku zácpy, a navíc díky pozvolnému uvolňování živin prodlouží pocit sytosti, a tak zabraňují nekontrolovatelnému přejídání. Navíc díky této schopnosti regulují i krevní cukr.

Podporují nervový systém

Fazole pomáhají zajistit potřebné množství aminokyselin a molybdenu. Černé fazole mají mnoho vitaminů a minerálů, důležité je vyšší množství vitaminu B9 neboli kyseliny listové. Kyselina listová hraje klíčovou roli v regulaci specifických aminokyselin, které si vyžaduje nervový systém. Pravidelný přísun kyseliny listové preventivně působí proti řadě chorob, například Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat