Prostreno.cz

Kiwi se slupkou, nebo bez? Jak ho správně jíst

Kiwi je oblíbené exotické ovoce a to nejen v našich končinách. Dnes je to běžně dostupné ovoce, ale znáte jeho původ, nebo proč se mu říká kiwi? A co teprve slupka, má se jíst se slupkou nebo oloupané? Poznejte celou krásu tohoto exotického plodu včetně jeho příznivých účinků na zdraví.

Odkud pochází

Kiwi pochází z Číny, odkud bylo během počátku 20. století misionáři dovezeno na Nový Zéland. Toto oblíbené ovoce si obyvatelé Nového Zélandu pojmenovali jako čínský angrešt, až později bylo pojmenováno jako kiwi podle novozélandského národního ptáka, také proto, že obyvatelům připomínal jeho vzhled podobu tohoto ptáka. Dnes je kiwi pěstováno například v Itálii, Francii, Japonsku, Chile i ve Spojených státech. Tyto země včetně Nového Zélandu jsou největšími producenty tohoto exotického ovoce.

Co obsahuje

Kiwi je výborným zdrojem vitaminu A, C, E a K. Z minerálů kiwi obsahuje velké množství draslíku spolu s dalšími minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor. Všechny tyto životně důležité živiny doplňuje taky poměrně dobré množství vlákniny.

Přínosy pro zdraví

Zdravotní přínosy kiwi zahrnují hned několik aspektů, zlepšuje kardiovaskulární systém, přispívá ke snížení krevního tlaku. Pomáhá také při léčbě nespavosti, makulární degenerace, a dokonce i diabetu. Díky složkám bohatým na flavonoidy, pomáhá kiwi také během těhotenství a podporuje absorpci železa. Kromě toho antimikrobiální vlastnosti kiwi chrání před řadou patogenů a posilují celý imunitní systém.

Kiwi můžete konzumovat samotně či přidávat do ovocných i zeleninových salátů. Jeho chuť zkrátka vynikne v jakékoli salátové variaci. Kiwi je také skvělou přísadou do vitaminových nápojů. Ať už konzumujete kiwi v jakékoli podobě, nejčastější otázkou je jak ho jíst? Někteří z nás ho jedí se slupkou, někteří ji zásadně loupají. Tak jak je to správně?

Se slupkou, nebo bez

Kiwi můžete jíst opravdu i se slupkou, našemu organismu neškodí. Záleží tedy jen na vás, zda vám nevadí ony chloupky. Máme pro vás hned dva tipy, jak můžete kiwi nejsnadněji konzumovat a nezdržovat se loupáním.

Kiwi se slupkou

Pokud jste příznivci konzumace kiwi se slupkou, tak nezapomeňte slupku dobře omýt. V závislosti na tom, kde jste ovoce koupili, mohou být na povrchu stále zbytky pesticidů nebo herbicidů, které mohou způsobit negativní vedlejší účinky, pokud jsou konzumovány v nadměrném množství. Proto kiwi vždy před konzumací myjte, navíc jemné chloupky vám nebudou v ústech tolik vadit.

Kiwi bez slupky

Pokud slupku zásadně nepozřete, nelamte si s konzumací kiwi hlavu, byla by škoda se mu vyhýbat. Kiwi jednoduše podélně rozřízněte na dvě poloviny a polévkovou lžící jednoduše dužinu vykrojíte. Nebo můžete kiwi rozříznout na čtvrtky a nožem dužinu vykrojit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat