Prostreno.cz

Zapomenuté žaludy. Připravit z nich můžete třeba kávu

Sběr žaludů není nic nového, už se sbírají léta, ale napadlo vás někdy je upražit a připravit si tak šálek lahodné kávy nebo je rozemlít na mouku? Žaludy se konzumují odedávna, jen se na ně poněkud zapomnělo. Máme pro vás hned několik důvodů, proč si jich letos alespoň pár nasbírat.

Dub byl odpradávna v našich končinách považován za posvátný. Dubové háje byly posvátné a zasvěcené bohu blesků a hromů, tedy Perunovi, dokonce sběr žaludů se stal obřadem. Odedávna se žaludy pražily, loupaly a mlely na mouku, která se míchala s moukou z obilí, a pekl se z této směsi chléb. Tento zvyk se udržel zhruba do 18. století. Ještě za první světové války se žaludová mouka vyráběla. Dnes na ji na trhu nekoupíte, ale například žaludová káva je běžně k dostání.

Co obsahují?

Žaludy mají bohatý obsah tříslovin, po nichž mají hořkou chuť, ale existuje řada způsobů, jak tuto nepříjemnou chuť odstranit, například vařením a namáčením ořechů ve vodě. Žaludy mají vysoký obsah tuku, bílkovin, sacharidů, minerálů a vitaminů. Díky svému složení mají hned několik příznivých účinků na lidské zdraví.

Zlepšují trávení

Stejně jako většina ořechů, žaludy mají značné množství vlákniny, což je ideální pro zlepšení trávení. Vláknina zlepšuje peristaltiku střev a tím eliminuje jak zácpu, tak průjem. Pravidelný přísun vlákniny zajistí správný chod celé trávicí soustavy.

Prevence diabetu 

Jedním z pozoruhodných účinků žaludů na zdraví je i schopnost regulovat hladinu cukru v těle, čímž zabraňuje negativním výkyvům glukózy.

Doplní energii a zlepší náladu

V žaludech je vysoká hladina komplexních sacharidů, které během trávení zajišťují dlouhodobé zásoby energie. Žaludová mouka či pražené ořechy jsou lepší alternativou než „prázdné sacharidy" nebo jednoduché cukry, které poskytují energie jen na krátkou dobu.  

Posílí kosti

Působivá směs minerálů v žaludech, které obsahují fosfor, draslík a vápník, pomáhá zvýšit zdraví kostí a zabraňuje nástupu osteoporózy. Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů, který posiluje hustotu kostí a uvnitř žaludů se nachází ve vysoké koncentraci.

Jak je zpracovat?

Pokud máte nasbíráno, máte dvě možnosti, jak je dále zpracovat. Důležité je zbavit je hořkosti. Prvním způsobem je pražení, žaludy oloupejte, nasekejte na menší kusy a pražte na suché pánvi. Upražené žaludy rozdrťte nebo rozmixujte na jemný prášek. Tento prášek můžete použít na přípravu kávy samozřejmě bezkofeinové anebo jako mouku, která se hodí všude místo tradiční obilné mouky.

Druhým způsobem je namáčení. Žaludy ponořte do vroucí vody a oloupejte (podobně jako mandle). Jádra rozkrájejte na menší kusy a vložte do hrnce s vodou. Přibližně 4 dny nechte louhovat a 3krát denně vyměňujte vodu, podle zakalení. Z žaludů se musejí vyplavit všechny třísloviny. Když přestane být voda kalná, dejte žaludy do hrnce s vodou v poměru 1:2 a přiveďte k varu. Poté sceďte, rozemelte na strojku na maso, rozložte na plech a nechte je usušit. Z usušené hmoty můžete připravovat kávu nebo ji namlít na požadovanou hrubost a použít jako mouku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat