Prostreno.cz

Koření, která by vám doma neměla nikdy chybět

Začínáte s vařením, nebo už máte vaření v malíčku? Přesto by se vám tahle koření mohla doma hodit. Zatímco většina začátečníků si vystačí jen s pepřem a solí, čím více pronikáme do tajů kuchyně, tím se zvyšují i nároky na chuť i potřebné přísady. Máme pro vás stručný seznam toho, co by vám doma nikdy nemělo chybět.

Koření existuje nespočet druhů, máme pro vás výběr těch nejběžnějších, které se zaručeně neztratí v každé kuchyni. Schválně kolik z nich už máte doma?

Kmín

Většina kuchařek si nedokáže představit vaření bez kmínu. Využijete ho nejen při vaření brambor, patří také do zelných pokrmů, cibulového koláče a osobně si bez něj nedokáži představit chléb. Navíc kmín příznivě ovlivňuje činnost žaludku, dokonce eliminuje nadýmání.

Bobkový list

Bobkový list roste jako keř, a dokonce ho můžete pěstovat i v našich končinách a usušit si tak vlastní bobkové listy. Bobkový list se doporučuje u nás pěstovat v květináči, zatímco v létě se mu bude dařit venku, na zimu bude chtít zpátky dovnitř, chladné mrazivé dny by nepřežil. Jeho aroma oceníte například v rajské omáčce, neodmyslitelně patří k nakládanému zelí, okurkám i houbičkám. Dokonce slouží i k ochucení luštěnin.

Sladká a pálivá paprika

Paprika patří k jednomu z nejčastěji kupovaných koření, její uplatnění je velmi pestré. Patří všeobecně do gulášů, k okořenění masa i sýrů, na cibulové kroužky, na pečené brambory a mnohá další. Zkrátka ve slovanské a maďarské kuchyni je nepostradatelná.

Nové koření

Tyto kuličky připomínající pepř jsou plody stromu pimentovníku lékařského. Do našich končin se dostaly až po objevení Nového světa – Ameriky, zřejmě odtud pramení i název nové koření. V naší kuchyni se běžně používá do vývarů, omáček, k pečenému masu, ke zvěřině, přípravě láků, a dokonce i do sladkých vánočních perníčků.

Oregano

Pokud patříte mezi milovníky italské kuchyně, rozhodně by vám nemělo doma chybět. Oregano je bezpodmínečně nutnou přísadou do všech rajských pokrmů a pizzy, která bez se bez něj neobešla. Dále je také vhodné k jehněčímu masu, do všech hustých polévek, do salátů i k sýrovým pokrmům. V našich končinách oregano neboli dobromysl je běžně přidáván do husího sádla s cibulí a jablky.

Koriandr

Najde uplatnění především v orientálních a asijských jídlech, kterým dá neopakovatelnou chuť. Také jeho chuť oceníte v salátech na zpestření chuti majonézy, tvarohových  pomazánek a smetanových zálivek.  Semena koriandru  se používají dokonce i při pečení pečiva a vánočního cukroví.

Chilli

Pokud jste milovníci ostrých jídel, tak bez chilli se vaše kuchyně jistě neobejde. Navíc nabízí spoustu vedlejší účinků, jako je zrychlení metabolismu, posílení imunitního systému, a dokonce i silné protirakovinné účinky.

Vanilka

Sladké pečení by se bez vanilky neobešlo, její příjemné aroma vám při pečení nejen příjemně provoní kuchyň, ale dodá i šmrnc vašim dezertům. Vanilku oceníte při pečení dezertů, cukroví, přípravě krémů a nákypů. Mimo jiné slouží k výrobě populárního vanilkového cukru.

Skořice

Kdo by neměl rád vůni skořice, patří do perníků, jablečného závinu i do ovocných kompotů. Skořice je velmi všestranné koření a její doménou nejsou pouze sladká jídla, dokonce je vhodná i k masu. Této kombinace se nebojte a uvidíte, že spojení masa a skořice je opravdu výjimečné.

Hřebíček

S hřebíčkem můžete vykouzlit nejen spoustu domácích voňavých dekorací, ale i pokrmům dodává jemné originální tóny. Hřebíček typicky zakoupíte jako celá sušená poupata s kalichy, můžete ho ale také podrtit či namlít. Hřebíček podobně jako skořice nevniká jen ve sladkých jídel. V indické kuchyni je běžně součástí masových pokrmů. Hodí se k masu i do omáček, k ochucení horkých ovocných nápojů, kompotů i ovesné kaše. Vynikající je kombinace i rýže s cibulkou a špetkou hřebíčku, kterou si rozhodně oblíbíte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat