Prostreno.cz

Důvody, proč jíst pravidelně čínské zelí

Vypadá jako římský salát, ale kdyby mohl, možná by se kvůli tomuto přirovnání urazil. Jeho listy a stonky jsou totiž jemnější a chuťově sladší. Vzhledem k tomu, že pochází z Číny, je v mnoha částech planety známé jako „čínské zelí“.

Stejně jako každý jiný druh zelí, i to čínské může být konzumováno syrové nebo vařené. Ať tak či onak, nebudete mít potíže s jeho pravidelným používáním. Jeho chuť je totiž báječná. Jednou z nejpůsobivějších věcí na tomto druhu zelí je jeho křupavost a schopnost detoxikovat tělo. A čím dalším se čínské zelí může pochlubit?

Posiluje kosti

Věděli jste, že čínské zelí posiluje kosti a udržuje osteoporózu v šachu? Zaprvé, je to dobrý zdroj vápníku, který, jak všichni vědí, je nezbytně důležitý pro obecné zdraví kostí. Zadruhé, obsahuje vitamin K, který pomáhá udržovat vápník v kostech, nikoli v krvi.

Zabraňuje zbytečnému krvácení

Když už mluvíme o vitaminu K, který se nachází v hojném množství právě v čínském zelí, ten je nesmírně důležitý pro správnou srážlivost krve. Bez přítomnosti vitaminu K je velmi pravděpodobné, že budete těžce a nepřetržitě krvácet. Mimochodem, lékaři tvrdí, že vitamin K je také vhodný jako prevence onemocnění srdce a rakoviny.

Snižuje krevní tlak

Jedna z mnoha a mnoha živin přítomných v tomto druhu zelí je draslík. Netřeba dodávat, že zařazení této zeleniny do stravy může pomoci udržet v normě vysoký krevní tlak. Právě ten má na svědomí srdeční onemocnění, infarkt a mrtvici.

Odstraňuje jedovaté látky

Vzhledem k tomu, že čínské zelí působí detoxikačně, pomáhá neutralizovat jedovaté látky v organismu, a to ještě dřív, než mohou způsobit problémy. Existuje i další důvod, proč je „číňan“ dobrý při odstraňování toxinů. Milovat ho budete zvlášť v případě, pokud často válčíte na své toaletě!

Působí proti zácpě

Vzhledem k tomu, že čínské zelí patří mezi listovou zeleninu, jedná se o velmi dobrý zdroj vlákniny. Jeho pravidelná konzumace působí na bezproblémové vyprazdňování střev, a co víc, z těla jsou díky němu neustále vylučovány jedovaté vedlejší produkty trávení. Mimochodem, vláknina také pomáhá snížit riziko vzniku hemoroidů a rakoviny tlustého střeva.

Snižuje riziko úmrtí na rakovinu

Vědci tvrdí, že tato křemíková zelenina obsahuje glukosinoláty. Ty, jakmile vstoupí do těla, přemění se na molekuly, které loví a zabíjejí rakovinné buňky. Věřit tomu můžete i nemusíte. Nutno však dodat, že první varianta je o dost příjemnější.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat