Prostreno.cz

Kokosový cukr. Chutná po karamelu, a navíc je prospěšný

V posledních letech se stal kokosový cukr oblíbeným alternativním sladidlem. I když je to pro nás poněkud exotická záležitost, tak i v našich končinách má již své příznivce. Kokosový cukr přináší nejen příjemnou karamelovou chuť, ale obsahuje spoustu zdravých látek pro lidský organismus.

Kokosový cukr, jak již z názvu vyplývá, pochází z kokosové palmy. Tento druh přírodního cukru se získává z nektaru květů kokosových palem. Po ručním sběru se nektar šetrně zpracuje tak, aby se přebytečná voda odpařila, tím vznikne hustá hmota, která se ochladí, rozdrtí a cukr je na světě.

Na rozdíl od běžného bílého cukru si kokosový cukr zachovává významné množství živin například zinek, draslík, hořčík, vápník, měď, polyfenolické sloučeniny, vlákninu, vitamin C a spoustu dalších antioxidantů. Přesto by měl být kokosový cukr konzumován s mírou. Je to sice zdravější alternativa klasického cukru, ale to neznamená to, že po něm nepřiberete.

Poznejte, co všechno vám toto exotické sladidlo může přinést.

Zvyšuje krevní oběh

I malé množství železa v kokosovém cukru má vliv na váš celkový krevní oběh, což může zvýšit okysličení a dostupnost živin v celém organismu. Železo je klíčovým prvkem při tvorbě červených krvinek. Nedostatek železa může způsobovat anémii, svalovou slabost, bolest hlavy a únavu.

Snižuje špatný cholesterol

Jedinečná forma vlákniny nacházející se v kokosovém cukru, byla spojena se snížením celkové hladiny cholesterolu v těle. Snížením LDL cholesterolu a zvýšením HDL cholesterolu může tento cukr pomoci minimalizovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Eliminuje oxidační stres

Polyfenolické sloučeniny a fytonutrienty v tomto cukru působí jako antioxidanty v těle. Tím snižují působení volných radikálů a následně dochází ke snížení antioxidačního stresu, který může vést k chronickým onemocněním, jako je například rakovina, cukrovka a chronický zánět.

Reguluje krevní tlak

Množství draslíku v tomto cukru je sice nízké, přesto může mít vliv na krevní tlak. Draslík působí jako vazodilatátor v těle, zmírňuje napětí v cévách, tepnách a zabraňuje zatížení kardiovaskulárního systému, včetně snížení rizika infarktu a mrtvice.

Prevence cukrovky

Zatímco cukr je typicky spojen se zvýšeným rizikem cukrovky, hladina inulinového cukru v kokosovém cukru může přispět k udržování stabilní hladiny cukru v krvi a inzulínu, což je pro diabetiky nebo pro ty, u nichž hrozí riziko vzniku tohoto onemocnění klíčové. Přesto si dávejte pozor na množství, pořád je to cukr!

Zlepšuje trávení

Přítomný inulin se ve střevech chová jako rozpustná vláknina, to znamená, že je schopen stimulovat aktivitu bifido-bakterií ve střevě. Díky této schopnosti dokáže vyvážit bakteriální hladiny v žaludku a tím přispívá ke zlepšení celého trávicího procesu a příjmu živin. Zkrátka je to takový zdraví cukříček pro naše střevní bakterie.

Aktivní po celý den

Suroviny potřebné pro výrobu energie nacházející se v kokosovém cukru se mírně liší od tradičního stolního cukru a tělu trvá mnohem déle, než je zpracuje. To přispívá ke konzistentnímu a dlouhodobému přílivu energie po celý den, bez nepříjemných výkyvů hladiny cukru v krvi.

Jak používat kokosový cukr?

Kokosový cukr může být používán mnoha způsoby, stejně jako běžný cukr. Kromě toho je kokosový cukr sladší než tradiční cukr, takže k dosažení stejné chuti potřebujete menší množství. Pokud s kokosovým cukrem začínáte, používejte poloviční množství cukru, než jste byli doposud zvyklý.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat