Prostreno.cz

Zkuste fialové brambory. Chrání před rakovinou a regulují krevní tlak

Není brambora jako brambora. Přejedli jste se těch „obyčejných“ i sladkých batátů? Pak svůj monotónní jídelníček osvěžte těmi purpurovými, které obsahují vzácné antioxidanty. Díky nim budete zdravější a krásnější!

Máte rádi brambory? Pak byste měli vyzkoušet i ty fialové, kterým se říká peruánské. Jak již název napovídá, z této země také pocházejí. V dobách dávno minulých byly podávány králům jako jídlo bohů, ale to zdaleka ještě neznamená, že si na nich nemůžete pochutnat i vy. Vždyť se dají sehnat i v našich končinách, tak proč nejít trochu proti proudu? Z těchto neobvyklých brambor navíc plynou nesporné zdravotní i kosmetické výhody. Která vás nadchne nejvíc?

Snížené riziko rakoviny

Možná se ptáte, jak je možné, že jsou peruánské brambory purpurové. Nejsou v tom žádná kouzla, toto barevné vzezření, a to jak na povrchu, tak i uvnitř, mají na svědomí obsažené a velice silné antioxidanty zvané antokyany. Tyto látky si lékaři spojují s výrazně nižší pravděpodobností vzniku rakoviny, proto bychom je dle jejich názoru měli jíst co možná nejčastěji.

Vítaná pomoc pro bolavé klouby

Zmíněné antokyany nejenže bojují proti rakovině doslova fenomenálním způsobem, do výčtu jejich ctností patří i protizánětlivé vlastnosti. A přesně z tohoto důvodu také tlumí bolesti kloubů, přičemž mírní i případnou opuchlost. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že porce peruánské pochutiny má stejný efekt jako užití prášků proti bolesti.

Redukce krevního tlaku

Vzhledem k tomu, že fialové brambory platí za skutečně bohatý zdroj draslíku a kyseliny chlorogenové, mohou vám pomoci udržet váš krevní tlak pod kontrolou. To bezpochyby přispěje k prevenci kardiovaskulárních chorob. S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že chutný poklad z Jižní Ameriky je vlastně na lékařský předpis.

Posílení imunitního systému

Nelze nezmínit ani to, že modrá potravina obsahuje působivé množství vitaminu C, což je živina, která je pro posílení obranyschopnosti naprosto klíčová. Nutno podotknout, že „céčko“ také stimuluje tvorbu kolagenu a zpomaluje proces stárnutí, takže je vlastně takovým elixírem mládí. A ten se přece hodí vždycky, nebo to vidíte jinak?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat