Prostreno.cz

Drobné čínské ovoce vám prospěje od hlavy až k patě

Dbáte o přísun všech důležitých vitaminů i minerálů? V tom případě si dávejte liči pravidelně, protože má v tomto směru hodně co nabídnout. Rovněž pomáhá s hubnutím a podporuje kardiovaskulární systém.

Litchi nebo chcete-li liči, je plodem stálezeleného majestátního stromu, který může dorůstat do výšky 20 metrů a dožívá se klidně i 200 let. Toto exotické ovoce původem z Číny v sobě ukrývá mnoho důležitých živin, které blahodárně působí na lidské zdraví. Mají ho ve vašem obchodě? Pak si cizokrajný poklad neváhejte přinést domů, máte tak ideální příležitost pochutnat si na něčem netradičním, co vám přinese samá zajímavá pozitiva! Například?

Vskutku úctyhodný multivitamin, co klame tělem

Liči je sice poměrně malé, ale ve svém jádru toho schovává opravdu hodně. Platí totiž za bohatý zdroj vitaminu A, který je báječnou oční výživou, zatímco podporuje integritu pokožky. „Áčko“ je rovněž silným antioxidantem, jež pomáhá odstraňovat z těla nežádoucí toxické látky. V liči není nouze ani o vitamin C. Ten pro změnu zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekcím a stimuluje tvorbu kolagenu, díky čemuž si pleť zachová pružnost a elasticitu.

Nabízí vám však i hojné množství „omlazovacího“ vitaminu E i vitaminu K, který urychluje hojení ran a posiluje kosti. Co se týče minerálů, z exotického plodu načerpáte měď, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen a zinek.

Zaručená opora kardiovaskulárního zdraví

Odborníci se na základě četných vědeckých studií domnívají, že liči je prospěšné pro srdce. A je to prý díky zmíněné minerální mědi, která je odpovědná za zlepšení průtoku krve a okysličení buněk a orgánů. Vzhledem k tomu, že přírodní sladkost obsahuje minimum sodíku, neplynou z ní rizika ohledně zavodňování a zadržování tekutin, čímž se nezvyšuje krevní tlak, ani zátěž pro srdce. Tedy alespoň tak liči vnímají experti, kteří jeho pravidelnou konzumaci jenom doporučují.

Zlepšovák při hubnutí, který přijde vhod

Čínský zázrak je také vynikající dietní potravinou, neboť vám nabízí sloučeninu zvanou oligonol. Co ta má s redukcí váhy společného? Jelikož má antioxidační účinky a podílí se na urychlování metabolických procesů, tak vlastně všechno. Nutno zmínit i fakt, že oligonol navíc zabraňuje poškození pokožky následkem UV záření, proto je takovou letní nutností.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat