Prostreno.cz

Vyměňte při dietě čokoládu za karob. Sníží vám cholesterol i krevní cukr

Pokud hledáte úžasnou náhražku čokolády, zkuste karob. Tušili jste, že může bojovat proti obezitě? Využijte jeho sílu!

Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří. Říká se mu rohovník nebo také svatojánský chléb, který obsahuje bílkoviny, minerály a vitaminy. Řeč je hlavně o vápníku, hořčíku, železu, fosforu, niklu či vitaminech A, B a D. Mnozí si ho pletou s kakaem, nicméně rozdíl mezi nimi je jasný – v karobu nenajdete ani zrnko kofeinu a ani alergenních látek. A z jakých dalších důvodů byste ho měli zařadit do svého jídelníčku?

Úleva od průjmu

Jedním z nejpodivuhodnějších přínosů karobu je jeho vědecky prokázaná schopnost pomoci při průjmu. Karobový prášek se úspěšně používá při léčbě průjmů u kojenců, dětí i dospělých. Zdá se, že je to díky vysokému obsahu třísloviny, která má adstringentní účinek na sliznice střevního traktu. To ostatně potvrdila i studie zveřejněná v časopise Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, která se zabývala účinky karobu na kojence ve věku od tří do 21 měsíců s akutním průjmem způsobeným bakterií nebo virem. U všech došlo k normalizaci střev.

Nižší cholesterol

Studie zveřejněná v mezinárodním časopise Plant Foods for Human Nutrition potvrdila, že nerozpustná vláknina v karobu má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Vědci to připisují bohatému obsahu polyfenolů, které mají schopnost snižovat hladinu LDL („špatného“) cholesterolu.

Boj proti obezitě

Vědecké práce zároveň poukazují na to, že vláknina má pozitivní metabolické vlastnosti. Vzhledem k tomu, že karob obsahuje tu nerozpustnou (hrubou) vlákninu, může pomoci zlepšit trávení a odstranit zácpu. Také napomáhá k pocitu sytosti a udržování zdravé tělesné hmotnosti.

Někteří odborníci se zároveň přiklánějí k tomu, že karobový prášek může snížit hladinu tak zvaného hladového hormonu a zlepšit oxidaci tuků, což je skvělá zpráva pro ty, kdo se potýkají s obezitou a nadváhou.

Řízení krevního cukru

Karob, kromě toho, že nahradí čokoládu a pomůže při hubnutí, udržuje optimální hladinu krevního cukru. V překladu to znamená, že snižuje pravděpodobnost „náběhu“ na diabetes 2. typu. Zároveň poskytuje minerály. A jak si stojí v porovnání se zmíněnou čokoládou?

Kakao má více železa než rohovník, naproti tomu karob obsahuje železo, stejně jako některé klíčové elektrolyty (vápník a draslík). Chuťově jsou si podobné, a přesto se liší.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat