Prostreno.cz

Vyměňte při pečení nezdravou bílou mouku za tu špaldovou

Špalda je jednou z nejstarších kultivovaných plodin v lidské historii. Předpokládá se, že byla nejprve použita přibližně před 8000 lety. Pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Nyní se opět vrací opět do módy a její obliba výrazně roste. Seznamte se s ní a neváhejte ji zapojit i do svých oblíbených receptů.

Takzvanou špaldovou mouku již běžně zakoupíte ve zdravé výživě a ve větších supermarketech, není to žádná novinka na našem trhu. Mouku lze použít k pečení chleba a veškerého pečiva, stejně jako k přípravě těsta na pizzu či k výrobě domácích těstovin. V některých zemích, jako je Bavorsko a Belgie, je špalda, respektive produkty z ní podávané jako chuťovka k pivu. 

Co obsahuje?

Kromě toho, že jde o velmi funkční a všestranný druh pšenice, špalda je také přímo nabitá živinami, které mnoho jiných druhů obilovin neobsahuje. Má sice vysoký obsah sacharidů, jak jste očekávali, ale také velmi vysokou hladinu bílkovin (až 21 % denního doporučeného příjmu) a dietní vlákniny (30 % v jedné porci!). A to jsou velmi působivá fakta. Na vrcholu těchto důležitých sloučenin obsahuje špalda také významné množství železa, mědi, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, selenu, niacinu, tiaminu, vitaminu B6 a kyseliny listové. Ještě je to pro vás malý důvod na změnu? 

Usnadňuje trávení

Oproti běžnému pečivu nám dodá špaldové vysoký podíl vlákniny. A právě příjem vlákniny je klíčový pro zdravé trávení a správnou funkci střev. Vláknina napomáhá nahromadění stolice, podporuje peristaltiku střev, urychluje vstřebávání živin a pomáhá eliminovat zácpu, nadýmání, křeče, přebytečný plyn, průjem a vážnější gastrointestinální problémy, jako jsou vředy. Špalda má jeden z nejvyšších obsahů vlákniny z odrůd pšenice, a to ji právem řadí na přední příčky. 

Reguluje hladinu cholesterolu

Další role vlákniny je udržovat na uzdě váš cholesterol. To znamená že přispívá k eliminaci špatného LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hladiny dobrého HDL cholesterolu a mimoto také zabraňuje vstřebávání cholesterolu z přijaté potravy. 

Zlepšuje cirkulaci krve

Vysoká hladina železa a mědi jsou klíčové pro krvetvorbu a správný oběhový systém. Tyto minerály jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Při jejich produkci dochází ke zvýšení průtoku krve v celém těle, což znamená další okysličení orgánů a tkání, zvýšená schopnost hojení, zvýšené energetické hladiny a funkčnější metabolismus. Zvýšený krevní oběh může dokonce zvyšovat růst vlasů, zatímco obsah železa zabraňuje anémii. 

Reguluje hormony

Niacin je jedním ze základních vitaminů, které lze ve špaldě nalézt. Tato látka hraje klíčovou roli v nadledvinách v těle, zejména při produkci pohlavních hormonů. Endokrinní systém je citlivým a nesmírně důležitým aspektem vašeho zdraví a je nepostradatelný pro obecného fungování organismu.  

Pro zdravé kosti

Špalda má impozantní rozsah nezbytných minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví kostí. Tyto minerály přispívají k rozvoji kostní tkáně tím, že zvyšují jejich hladinu ve vašem těle, můžete aktivně zabránit osteoporóze a dalším věkem souvisejícím onemocněním, které oslabují nebo degradují kosti v těle. 

Podporuje růst

Vysoká hladina fosforu, v kombinaci s působivým obsahem bílkovin ve špaldě, činí tuto obilovinu velmi důležitou pro vývoj a růst nových tkání, krevních cév, svalů, kostí a orgánů. Fosfor je jedním ze základních prvků potřebných pro vytváření nových proteinů a vytváření DNA, zatímco bílkoviny, které získáte přímo ze špaldy, mohou být rozloženy na jejich složené aminokyseliny a poté znovu přetvořeny pro použití v téměř celém těle.  

Zvyšuje imunitu

Je známo, že tiamin významně posiluje imunitní systém a stimuluje obranné mechanismy těla a současně zmírňuje psychický stres a úzkost. Špalda je jedním z mála obilovin, které se mohou pochlubit významnou úrovní této látky. 

Reguluje krevní cukr

Ačkoli je známo, že pro diabetiky známo jsou jednoduché cukry a sacharidy nebezpečné, vysoký obsah vlákniny ve špaldě může tyto účinky eliminovat a napomáhá regulaci, uvolňování a rozkladu jednoduchých cukrů na glukózu. Tím, že reguluje uvolňování inzulínu a glukózy v těle, pomáhá lépe zvládnout toto onemocnění a zároveň je to vynikající způsob prevence. 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat