Prostreno.cz

Nopál neboli mexická okurka. Pomůže vám třeba zlepšit trávení

Slyšeli jste někdy o opuncii neboli mexické okurce? K dostání je například ve formě kapslí, o kterých někteří tvrdí, že snižují tělesnou hmotnost. Opravdu tenhle kaktus s hubnutím pomáhá?

Nopál neboli opuncie je druh kaktusu s širokým spektrem přínosů pro zdraví. Jedná se o druh zeleniny, která chuťově připomíná něco mezi zelenými fazolemi a zelenou paprikou. Když se zeptáte Mexičana, co to nopál je, ihned vám odpoví, že je tenhle kaktus vynikající ve spojení s vejci nebo steaky. Tamní lidé je konzervují, nakládají a posílají do světa. Již jste měli tu čest a na nopál jste narazili? Pak hovořte o štěstí!

Obsahuje riboflavin, vitamin B6, měď, železo, vlákninu, vitaminy A, C a K, vápník či mangan. Je také zdrojem některých organických sloučenin, jako jsou fytochemikálie a některé polysacharidy, které přispívají k posilování zdraví. A jak vám nopál neboli mexická okurka může pomoci s hubnutím?

Zlepšení trávení

Nopál obsahuje velké množství vlákniny nezbytné pro trávicí proces. Vláknina napomáhá k pohybům střev, což jídlu usnadňuje procházení hladkými svaly trávicího traktu a také snižuje příznaky průjmu a zácpy.

Vláknina se zároveň stará o pocit plnosti a brání uvolnění ghrelinu, tedy hormonu vyvolávajícímu hlad. Při konzumaci nopálu tedy nehrozí přejídání. To za prvé. Za druhé, tato rostlina má velmi nízkou hladinu nasycených tuků a cholesterolu, ale zároveň podporuje metabolismus. Přítomnost vitaminu B6, thiaminu a riboflavinu maximalizuje spalování tuků a transformaci potravin na použitelnou energii. Neberte takový kaktus!

Péče o kůži

Fytochemické a antioxidační vlastnosti nopálu zároveň budují obranný mechanismus proti předčasným příznakům stárnutí, jako jsou vrásky a tmavé skvrny. Tvrdí se, že ti, kdo nopál jedí pravidelně, vypadají svěže, mladě a zdravě. Ostatně, to snad ani není překvapením.

Jedním z nejdůležitějších aspektů nopálů z hlediska zdraví je jejich obsah minerálů a vitaminů. Obsahují thiamin, riboflavin, niacin a vitamin B6, což jsou zásadní složky buněčného metabolismu, které regulují enzymovou aktivitu celého těla. Zdravý systém orgánů a hormonální rovnováha pomáhají při hubnutí a tonizují celé tělo.

Opuncie, která je v Česku dostupná coby potravinový doplněk ve formě kapslí, zároveň pomáhá budovat silné kosti, zlepšuje spánek a vykazuje protizánětlivé účinky, což znamená, že působí na různé části těla a limituje příznaky spojené s artritidou, bolestmi kloubů a svalovou deformací. Zkusíte tenhle zázrak?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat