Prostreno.cz

Černé maliny jsou zdravější než ty červené

Už jste v obchodě zaregistrovali nabídku černých malin? Nebojte se téhle vysoce produktivní rostlinky, která je rok od roku populárnější! Černé maliny totiž patří k zásobárně zdraví! Co všechno o nich vědci vědí?

Maliník Black jewel (černý klenot) můžete znát pod jeho druhým názvem Bristol. Plodí fialové až černé, měkké maliny, které jsou lehce kyselé, a navíc evidentně zdraví prospěšné. Závěry Illinoiské univerzity v Chicagu totiž naznačují, že pravidelná konzumace černých malin může pomoci předejít kolorektálnímu karcinomu (rakovině tlustého střeva).

Tato studie přitom testovala účinnost doplňků stravy u laboratorních myší trpících rakovinou a kolitidami. Těm byl podáván vysušený černý prášek získaný právě z černých malin. Po 12 týdnech experimentu došlo ke snížení výskytu nádorových onemocnění o 50 procent. Stejné výsledky se prokázaly i u myší s kolitidou. Výzkumníci úspěch přikládají k úspěšné léčbě chronického zánětu střev, což je účinek kolitidy, o níž je známo, že přispívá k rozvoji rakoviny tlustého střeva. Sázka na černé maliny přitom rozhodně není náhodná.

Jak mohou černé maliny zabránit rakovině?

Tato nejnovější studie vychází z předchozího výzkumu, během kterého se vědci soustředili na maliny a borůvky, jež obsahují různé stupně specializovaných antioxidantů, o nichž se předpokládá, že silně podporují zdraví. Přidání černé maliny na seznam prospěšných potravin se tak vyloženě nabízelo. Zvlášť když se již v minulosti ukázalo, že tahle tmavá kráska účinně bojuje i proti určitým neurodegenerativním stavům.

Dlouhodobý potenciál těchto zjištění

Doktor Wancai Yang, hlavní autor studie, doufá, že tyto předběžné nálezy umožní jeho týmu získat další finanční prostředky, které začnou testovat zdravotní účinky černých malin u lidí. Kromě potenciální aplikace v rámci prevence a léčby rakoviny doktor Yang má pocit, že sloučeniny v těchto čím dál populárnějších bobulích mohou pomoci i v boji proti dalším závažným zdravotním stavům, jako jsou srdeční choroby a určité formy duševní degenerace u starších osob.

Zatím bylo prokázáno, že černé maliny mají ještě silnější antioxidační vlastnosti než ty červené. Působí protizánětlivě, obsahují hodně vlákniny, jsou bez tuku a cholesterolu, zvyšují energetickou hladinu a mohou se pochlubit slušným množstvím antioxidantů, minerálů a polyfenolů, které společně vylepšují a budují imunitní systém.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat