Prostreno.cz

Potraviny, které se ve spíži nikdy nezkazí

Rádi si děláte zásoby a skladujete potraviny na horší časy? A víte, které jsou ideální k tomu, abyste je uložili ve spíži klidně i na několik měsíců či let? Takový ocet nebo med vám vydrží věky, pokud ho správně uskladníte!

Máte doma spižírnu s potravinami, kde uchováváte všechny poklady, které se nevejdou do kuchyně? To je jedině dobře. Některé dobroty vám tam totiž vydrží i roky. Vy se o ně nemusíte vůbec starat a ony budou stále po ruce! Stačí jen dodržet správné skladování. Tím se rozumí, že taková spíž je ideálním místem. Potravinám poskytuje tři důležité prvky, a tím je tma, sucho a chlad. A teď už k seznamu vhodných položek. Co tedy do spíže rozhodně patří?

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob je oblíbeným pomocníkem v kuchyni. Běžně se používá k zahuštění nebo zjemnění polévek či omáček. Pokud nádobu se škrobem utěsníte, můžete ho skladovat ve spíži dlouhá léta!

Bílý ocet

Bílý ocet je skvělým dochucovadlem. Zakápnete-li například zeleninový salát tímto octem, vydrží déle čerstvý. A čerstvý zůstává i ocet, a to klidně celé roky. Je to ideální kandidát pro poličku ve spíži!

Sušené fazole

Fazole nemají určený datum spotřeby. Možná časem bude trvat déle, než změknou, ale tomu předejdete tím, že je dostatečně a s předstihem namočíte do vody.

Ghee

Ghee nebo také přepuštěné máslo, které si snadno vyrobíte i doma, můžete skladovat ve spíži. Takové máslo nevyžaduje pobyt v lednici (jako klasická kostka másla). V kuchyni přitom má široké využití. Používejte ho jako klasické máslo. Nebo s jeho pomocí smažte a pečte.

Med

Med má díky své magické chemii doslova super výdrž mezi potravinami! Dokonce i dva tisíce let starý med, který byl nalezen v egyptských hrobkách, se dal jíst! Byl totiž správně uskladněn.

Instantní káva

Uzavřená nádoba s kávou má také velmi dlouhou trvanlivost. Buďte připraveni i na nečekanou návštěvu a mějte kávu ve spíži vždy po ruce.

Javorový sirup

Nádoba obsahující javorový sirup, která je správně uzavřená, má podobné vlastnosti jako med. Takto uchovaná potravina je imunní vůči všem mikrobům. Zkrátka a dobře vydrží, dokud si na ní nepochutnáte.

Sůl

Sůl vítězí nejen nad zlatem, ale také je pánem svého času! Používá se také při uchovávání potravin, jelikož pomáhá odstraňovat vlhkost. Pozor si dejte jen na stolní sůl, do které je přidán jód. Takto upravená vydrží „jen“ okolo pěti let.

Sójová omáčka

Sójová omáčka má velmi vysoký obsah soli, což zabraňuje růstu bakterií. Dobře vám v kuchyni poslouží jako ochucovadlo různých jídel. Dodržujte podmínky skladování a můžete si udělat zásoby.

Rýže

Pokud uskladníte rýži v chladu a tak, aby k ní nemohl kyslík, může si uchovat svoji chuť a živiny po dlouhé roky. Stává se tak dalším ideálním kandidátem pro potravinu do spíže.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat