Prostreno.cz

Anýz uleví při angíně nebo nadýmání. Stojí přitom jen pár korun

S jeho výrazným tvarem a chutí se hvězdnatý anýz rychle stává jedním z nejvyhledávanějších koření na světě. Relativní přístupnost a nízká cena tohoto voňavého zázraku z něj činí vynikající součást kuchařských i lékařských experimentů. Hledáte úlevu od angíny či nadýmání? Dejte mu šanci!

Anýz je ve skutečnosti tvrdým oříškem plodu stromu hvězdného anýzu, který je vědecky nazýván Illicium verum. Může být rozemletý na prášek, což využívají zejména kuchaři. Tato bylina obsahuje sloučeninu s názvem kyselina šikimová, která je velmi důležitou součástí léků proti chřipce. (Extrakce a zpracování této kyseliny trvá celý rok, takže náklady na tuto bylinu jsou do značné míry závislé na celkové poptávce po lécích proti chřipce.)

Existuje několik různých variací anýzu, z nichž některé jsou toxické, proto je třeba věnovat zvýšenou opatrnost při nákupu a užívání. Anýz obsahuje vysokou úroveň antioxidantů, jako je linalool, kvercetin, tymol, terpineol, kyselina kávová, anetol, kaemferol a kyselina kumarová, stejně jako významné množství železa. A co nejvýznamnější zdravotní přínosy? Tady jsou!

Bezchybná pleť

S relativně vysokou úrovní různých antioxidantů může anýz přispět k podpoře eliminace volných radikálů v celém těle, zejména těch, které mohou způsobit oxidační stres v kůži. To může pomoci minimalizovat vrásky, zvýšit pružnost pokožky a zakrýt staré jizvy a poškození pleti. Pokožka díky konzumaci anýzu může vypadat mladá a živá.

Funkční imunitní systém

Antibakteriální účinky anýzu jsou dobře známé, však se toto koření již stovky let používá k léčbě bakteriálních infekcí žaludku a dalších částí těla. Snad nejdůležitější je, že tato „hvězda“ působí proti několika bakteriálním kmenům odolným vůči antibiotikům, což je pro farmaceutický průmysl velmi cenné.

Žádné respirační infekce

Anýz pomáhá při podpoře zdraví dýchacích cest, takže pokud máte kašel nebo trpíte bolestí v krku, šálek anýzového čaje může být schopen rychle vyřešit zánět a neutralizovat infekci ještě dřív, než se objeví závažnější příznaky.

Klidný spánek

Četné studie potvrdily, že anýz vykazuje určitou úroveň sedativních vlastností, připisovanou antioxidačním hladinám a obsahu hořčíku. Může stimulovat uvolňování některých neurotransmiterů, které vyvolávají relaxaci a spánek, což se hodí osobám, které trpí nespavostí.

Podpora produkce červených krvinek

Nejvýznamnější minerál nalezený v anýzu je železo, přičemž jedna polévková lžíce těchto malých plodů obsahuje zhruba 13 % denní doporučené dávky. I když pravděpodobně nikdo nekonzumuje celé hvězdice, platí, že koncentrace železa může přispět k podpoře produkce červených krvinek.

Anýz dále má silné protiplísňové vlastnosti, může také pomoci zmírnit nadýmání a zlepšit rovnováhu bakterií ve střevě, a to díky vysoké účinnosti příjmu živin. V neposlední řadě se také v jeho souvislosti hovoří o vyrovnávání hormonálních hladin. Ve spojení s cibulí anýz pomáhá při angíně. Buď jak buď, jedinečná chuť tohoto koření je vítaným doplňkem sladkých i slaných pokrmů. Je sympatická i vám?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat