Prostreno.cz

Zapomenutá obilnina žitovec. Má vysoký obsah bílkovin a málo lepku

Už jste o této obilovině někdy slyšeli? Žitovec je hybridní obilnina, která vznikla křížením žita a pšenice. Jeho hlavními pěstiteli jsou USA, Evropa a Austrálie. Díky zkřížení dvou oblíbených obilovin je žitovec zdravý pro lidský organismus. Vyniká vyšším obsahem bílkovin, příznivou skladbou aminokyselin a zároveň má menší obsah lepku než pšenice. Poznejte všechny přínosy této obiloviny.

I když jste možná o této obilovině ještě neslyšeli, rozhodně se nejedná o žádnou novinku posledního století. Již koncem 19. století vědečtí výzkumníci pěstovali společně pšenici a žito, což jsou dvě z nejdůležitějších obilovin na světě.

Ze začátku výsledky nebyly nijak valné. Záměrem bylo získat vysoký výnos a kvalitu pšenice s tolerancí vůči chorobám a jedinečným výživovým složením žita. Když se dílo podařilo, tritikale neboli žitovec byl na svět., Vědci zjistili, že má ve skutečnosti vyšší obsah vitaminů a minerálů než kterýkoli ze svých dvou přispívajících druhů, což z něj činí ideální výživné krmné krmivo, a to nejen pro hospodářská zvířata. Nedávno se tak žitovec stal i populárním zdravým jídlem pro lidi. Dnes se s ním můžete setkat například v cereáliích a pečivu.

Co obsahuje?

Tato hybridní obilovina je víc než jen vědecký úspěch. Žitovec se může pochlubit vyšším obsahem vlákniny, bílkovin a minerálů, než obsahuje jak žito, tak pšenice, což z ní činí skutečnou „super obilovinu". Dále je bohatým zdrojem manganu, železa, mědi, zinku, fosforu, vápníku, draslíku a hořčíku, stejně jako esenciálních vitaminů, včetně celé rodiny vitaminů B a vitaminu E. A jaké jsou přínosy této obiloviny?

Zlepšuje trávení

Jak bylo zmíněno výše, žitovec je velmi důležitým zdrojem vlákniny. Příjem vlákniny je klíčový pro zdraví našeho zažívání, podílí se nejen na objemu stolice, podporuje peristaltický pohyb, ale také přispívá k lepší absorpci živin.

Zvyšuje krevní oběh

Červené krvinky jsou klíčovým prvkem lidského organismu, protože dodávají kyslík do všech částí těla, včetně orgánových systémů, kožních buněk a svalových tkání. Železo, měď a kyselina listová jsou všechny nezbytné složky při výrobě červených krvinek a žitovec obsahuje všechny tyto tři látky ve významných koncentracích.

Reguluje krevní cukr

Pro ty, kteří trpí diabetem nebo jim hrozí toto onemocnění, může žitovec pomoci různými způsoby. Zaprvé, má vysoký obsah vlákniny, až o 50 % vyšší než pšenice nebo žito, to znamená, že hladina cukru v krvi je vyvážená. Krevní oběh je zaplaven jednoduchými cukry a glukózou, což způsobuje velké problémy; naštěstí vláknina tomuto jevu brání. Za druhé, má vysoký obsah manganu, který je funkční součástí různých enzymatických procesů v glukoneogenezi, což je způsob, jakým lidské tělo mění cukry na palivo, než aby ho absorbovalo do krevního oběhu. To nám poskytuje více energie a zároveň regulaci hladiny cukru v krvi.

Zvyšuje produkci buněk

Stejně jako u vlákniny má žitovec vyšší obsah bílkovin než pšenice i žito. To znamená, že buněčná produkce v celém těle může být zvýšena, metabolické a enzymatické procesy mohou být optimalizovány a celkové tělesné funkce mohou být mnohem účinnější. Bílkoviny jsou stavebními kameny buněk, protože mohou být rozloženy na aminokyseliny a poté reorganizovány do jakýchkoli materiálů, které musí naše tělo udržet zdravé. Spolu s proteinem obsahuje žitovec také mangan, kyselinu listovou a řadu dalších nutričních prvků, které jsou nezbytné pro buněčnou produkci.

Podporuje růst kostí

Žitovec je také impozantní zdroj minerálů, z nichž mnohé hrají důležitou roli ve výrobě kostní tkáně. Zinek, fosfor, vápník a mangan jsou nedílnou součástí výroby kostní hmoty a pevnosti celého těla. Což přispívá ke rychlé rekonvalescenci po úrazech zlomenin a také je to skvělá prevence před vznikem osteoporózy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat