Prostreno.cz

Přidejte si do jídelníčku patizon. Prospívá srdci, očím i štíhlé linii

Ještě pořád máte příležitost přinést si z obchodu či trhu patizon. A být vámi, neváháme ani minutu! Tato netradiční dýně funguje jako elixír mládí a posiluje imunitu. Poradí si ale také se zácpou a nadýmáním!

Je asi zbytečné připomínat, co je to patizon, protože s druhem dýně, jež má bíle zabarvenou slupku, se ve svém životě setkal zřejmě každý. Zeleninu neobvyklého tvaru, která se na pultech obchodů objevuje od srpna do listopadu, byste podle odborníků měli jíst co možná nejčastěji. Ptáte se na důvod? Tak těch je dokonce hned několik. Který na vás zapůsobí nejvíc?

Bystrý zrak, kterému nic neunikne

Že mrkev je dobrá pro oči, to nám babičky kladly na srdce celé dětství. A ano, měly naprostou pravdu. Ovšem nutno dodat, že pro ostrý zrak je prospěšné všechno, co obsahuje vitamin A. Fenomenálním zdrojem tohoto vitaminu, který mimo jiné podporuje integritu pokožky a odstraňuje z těla nežádoucí toxické látky, je právě patizon. Využijte tedy toho, že je právě teď k dispozici, výborně chutná zapečený, dušený nebo nakrájený třeba v salátu. Klidně může být i součástí míchaných vajíček!

Bezproblémové trávení, co šlape za všech okolností

Tak trochu jiná dýně, co svým vzezřením připomíná hrbolatý talíř, rovněž platí za bohatou zásobárnu vlákniny. Tato cenná složka výživy napomáhá při hubnutí, přičemž stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Tím podporuje funkce celé soustavy, takže je efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání i nevolnost. Dlužno dodat, že vláknina také zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů ve střevech, přičemž „dohlíží“ na jejich pravidelné pohyby. Někteří odborníci se dokonce netají názorem, že její pravidelná konzumace značně omezuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva.

Chutná spása při zvýšeném cholesterolu

Váš lékař nešetří varováními, že hodnoty cholesterolu máte daleko za hranicí bezpečné normy? Pak mu slibte, že dneškem počínaje budete jíst patizon – a nejlépe „po kilech“. Zmíněná vláknina totiž přispívá i k redukci cholesterolu, takže snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. K prevenci těchto onemocnění přispěje také vysoký podíl antioxidantů.

Zesílená imunita? Pořiďte si ji na počkání

Nelze nezmínit ani to, že vychvalovaná potravina obsahuje působivé množství vitaminu C, což je živina, která je pro posílení obranyschopnosti naprosto klíčová. Nutno podotknout, že „céčko“ také stimuluje tvorbu kolagenu a zpomaluje proces stárnutí, takže je vlastně takovým elixírem mládí. A ten se přece hodí vždycky, nebo to snad vidíte jinak?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat