Prostreno.cz

Čínské vodní kaštany přispívají k detoxikaci těla

Hlízy čínského orobince, jež se po oloupání nakládají jako celé bílé kuličky. To jsou čínské vodní kaštany. Už jste s nimi měli tu čest?

Co většina lidí ví o vodních kaštanech? Obvykle toho moc není. Jsou bílé, křupavé a svěží, vynikají jemnou, sladkou jablko-kokosovou chutí a využívá je převážně čínská kuchyně. Jejich botanický název zní Eleocharis dulcis. Vodní kaštany patří mezi rostliny, v podstatě druh bažinaté trávy s jedlou částí. Patří do čeledi Cyperaceae, takže skutečně to nejsou ořechy, ale již zmiňované vodní rostliny. Pokud jsou naloženy v konzervách, bývají sladší a pevnější.

Obvykle jsou k dispozici ve specializovaných potravinách nebo supermarketech a třeba je důkladně umýt a oloupat ostrým nožem, zvláště pokud je hodláte konzumovat syrové. Kdo všechno je miluje? Populární jsou v tropických zemích, jako je Thajsko, Vietnam, Čína a Japonsko, stejně jako Austrálie. Tamní lidé si je krájejí do polévek, ale často jsou součástí i vaječných pokrmů. Setkat se s nimi lze i ve formě předkrmu, v Indonésii se zase přidávají do pití.

Kaštan, který přispívá k detoxikaci těla

Vodní kaštany mají reputaci v tradiční asijské a domorodé medicíně. Rozemleté na prach, šťavnaté, nakrájené, vařené, syrové, dušené nebo naložené v rýžovém víně jsou využívány jako lék a doplněk stravy. Kaštanová šťáva zmírňuje nevolnost a detoxikuje tělo od nečistot. Prášek a pasta patří ke známým receptům, které se používají proti zánětu a kašli.

Jasná podpora trávení

Vodní kaštany poskytují 10 % denní doporučené hodnoty vitaminu B6, dále draslík (350 až 360 mg na ½ šálek), měď, riboflavin a mangan. Hlízy jsou bohatým zdrojem sacharidů, které se samy o sobě vyznačují škrobovitou strukturou. A vláknina je další velmi cennou složkou, která efektivně udržuje nejen trávicí systém v chodu. Je vhodné zmínit i to, že vodní kaštan nemá vůbec žádnou hladinu cholesterolu a čerstvé kousky obsahují o něco více tuku než konzervovaná odrůda.

Penicilin v přírodní formě. Jako vážně?

Studie odhalily, že zmíněný druh kaštanu v sobě ukrývá flavonoidní antioxidanty, konkrétně epikatechiny (stejně jako tmavá čokoláda, červené víno a zelený čaj). Podpora imunitních funkcí je tak jasná. Ostatně, uvnitř kaštanů „sídlí“ i antibiotická sloučenina zvaná „puchin“, která působí podobně jako penicilin.

Dále bylo zjištěno, že extrakty z vodních kaštanů silně inhibují volné radikály, superoxidové anionty (záporně nabité ionty) a hydroxylové radikály. V překladu to představuje antioxidační aktivitu a léčivé funkce. Nevíte, kde něco takového koupit? Ve specializovaných prodejnách s orientálními potravinami, ve kterých zakoupíte plechovku nakládaných čínských vodních kaštanů zhruba za 130 korun (565 g).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat