Prostreno.cz

Oslaďte si život nízkokalorickou stévií

Patříte k těm, co si život rádi osladí? Pak je na místě, abyste důkladně zvážili, jaké prostředky k tomu využít. Pokud jde o stévii, ta vám jakožto náhražka cukru nabízí i zlepšení mentálních funkcí a pomoc při únavě. Navíc je nízkokalorická!

Ačkoli stévie je v evropské gastronomické módě poměrně krátce, blahodárné účinky této víceleté bylinky znali jihoameričtí indiáni již před mnoha staletími. Jaké má toto přírodní sladidlo vlastnosti a proč ho používá stále více lidí?

Zelené cukrátko z květináče

Rostlina původem z Paraguaye je třistakrát sladší. Tedy aspoň oproti „klasickému“ rafinovanému cukru. Za tuto vlastnost vděčí komplexu obsažených látek souhrnně označovaných jako steviosid (ty se nacházejí jak v listech, tak i v celé nadzemní části byliny). Tím se vlastně dostáváme k tomu, že ono ochucovadlo nemusíte kupovat jen v „tekuté verzi“, protože jako okrasná dekorace se dá klidně pěstovat i doma. A není to vůbec nic složitého!

Ideál nejen pro dietáře

Díky tomu, že stévie nezpůsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi, ale naopak ho pomáhá udržovat v rovnováze, je vhodná pro diabetiky a hypoglykemiky. Ocení ji však i jedinci, kteří se nějakým způsobem snaží zredukovat svoji váhu, neboť navzdory své sladké chuti pořád platí za nízkokalorickou potravinu.

Doping bez rizika, který si metabolismus chválí

Výhod „indiánského pokladu“ je mnohem víc. Vědci prokázali, že nijak nemění stravovací návyky jeho uživatelů, a to ani po dlouhodobé konzumaci. To se ovšem nedá říct o umělých sladidlech, které podle odborníků nahrávají pocitům hladu a zpomalují metabolismus, čímž zvyšují riziko nadváhy.

Ingredience s léčivými výhodami? Přesně tak

Stévie není jen ledajakou složkou, která se hojně přidává do různých nápojů, cukrářských výrobků, žvýkaček a zubních past. Už jste někdy slyšeli o tom, že blahodárně působí i na lidské zdraví? Závěry hned několika studií se shodují v tom, že obsažené látky podporují funkce slinivky břišní a příznivě ovlivňují mentální aktivitu. Rovněž vykazují silné antibakteriální a protivirové účinky, zatímco zatínají tipec únavě. Co si budeme namlouvat, nic z toho vám rafinované „bílé zlo“ nabídnout nemůže…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat