Prostreno.cz

Jídelníček plný žaludů udělá s tělem divy

Žaludy, také známé jako dubové ořechy, není třeba představovat. Padají z dubových stromů, dlouhé jsou jeden až šest centimetrů a široké 0,8 až 4 centimetry. Můžete je konzumovat? Odpověď je jasná!

Žaludy byly v mnoha raných kulturách, zejména u korejských a domorodých Američanů, důležitou součástí jídelníčku, a to pro svoji širokou dostupnost. V některých koutech světa jsou však stále využívány, neboť mají působivý účinek na zdraví. Tím je tedy otázka ohledně konzumace jasná.

Ano, syrové žaludy lze jíst, ovšem mají hořkou chuť a je těžké je metabolizovat kvůli obsaženým taninům. Ty mohou podráždit žaludek a ovlivnit trávicí proces. Pokud se však žaludy namočí ve vodě, je konzumace bezpečná.

Dubové ořechy obsahují uhlohydráty, tuky a bílkoviny. K vitaminovému bohatství těchto ořechů patří vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselina pantotenová), vitamin B6 a vitamin B9 (folát). Minerály, jako je vápník, měď, hořčík, mangan, železo, draslík a zinek, jsou zde obsaženy také. Takže, co se stane, pokud žaludy zařadíte do svého jídelníčku?

Péče o kůži

Poté, co se ořechy namočí ve vodě, nebo se rovnou povaří, může být voda bohatá na taniny lokálně aplikována na pokožku. Tím se zklidní popáleniny a vyrážky, dojde k urychlení hojení a ran. (Taninová voda se také používá ke zmínění bolestí.)

Zlepšení trávení

Stejně jako většina ořechů, žaludy mají značné množství vlákniny, což je ideální pro zlepšení trávicího zdraví. Vláknina pomáhají regulovat pohyby střev a odstraňovat jak zácpu, tak průjem. To je ideální pro lidi, kteří trpí nepravidelnými pohyby střev, křečí, nadýmáním a dalšími gastrointestinálními problémy.

Regulace hladiny cukru

Jedním z nejdůležitějších přínosů žaludů je jejich schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, čímž se zabraňuje poklesům glukózy, které mohou vést k cukrovce nebo ohrožovat ty, jež jí trpí. Vláknina a relativně složité uhlohydráty vyskytující v těchto oříšcích, jsou příčinou tohoto zdravotního benefitu.

Ochrana zdraví srdce

Žaludy mohou být dobrou alternativou pro ty, kdo chtějí snížit tuk ve svém těle. Tyto ořechy mají pětkrát více nenasycených tuků, které zlepšují celkovou rovnováhu cholesterolu a zabraňují obezitě, ateroskleróze a dalším nebezpečným podmínkám, jež ohrožují zdraví srdce.

Zvýšení energie

Vysoká hladina složitých sacharidů v žaludech poskytuje zásoby energie. Toho lze dosáhnout třeba tak, že obyčejnou mouku nahradíte tou žaludovou. A koneckonců, i žaludová káva je oproti prázdným sacharidům v instantních energetických nápojích zdravější alternativou.

Zlepšení metabolismu

Dubové ořechy jsou nabité vitaminy skupiny B, včetně niacinu, thiaminu a riboflavinu, které jsou velmi důležité pro regulaci metabolismu. Jejich pravidelná konzumace může pomoci regulovat řadu enzymatických procesů v těle, jež jsou rozhodující pro celkové zdraví.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-acorns, https://honest-food.net/how-to-eat-acorns/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat