Prostreno.cz

Místo bílé rýže si dopřejte nízkokalorickou černou

Černá rýže je druh rýže, která se pěstuje ve velmi omezeném počtu zemí světa. Běžně je označována za „zakázanou“. Na vině je skutečnost, že kdysi tento druh patřil k nedostatkovému zboží. Dnes už to ale neplatí. Zkuste ji i vy! Proč je to dobrý nápad?

Černá rýže je po tisíce let důležitým prvkem a zůstává plodinou, která je pěstována v poměrně omezené nabídce. Výzkumy prokázaly, že černá rýže má působivější nutriční profil než jakýkoli jiný druh.

Co se skrývá uvnitř zrnek?

Černá rýže obsahuje slušné množství vlákniny, 10 gramů bílkovin na šálek a velmi vysokou koncentraci železa, fosforu a zinku. Půl šálku této vařené dobroty poskytuje asi 160 kalorií. Nejpozoruhodnější však je, že černá rýže se oproti dalším druhům může pochlubit mnohem větším množstvím antioxidantů. Antokyany (rostlinné pigmenty) jsou příčinou černé barvy rýže a právě tento antioxidant může mít významný dopad na celkové zdraví. Suma sumárum se však jedná o tyhle bonusy.

Léčba chronických nemocí

Antokyany jsou dobře známé antioxidanty, které mají schopnost snižovat oxidační stres v celém těle, zároveň zabraňují negativním účinkům volných radikálů. To může snížit riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a revmatoidní artritidy, stejně jako předčasného stárnutí.

Zlepšení zdraví srdce

Tento druh rýže obsahuje více vlákniny než jiné odrůdy, také se v něm nachází zanedbatelné množství tuku, který je dobrý pro zdraví srdce. Ostatně, všechno se to tak nějak skvěle doplňuje. Vláknina snižuje krevní tlak, čímž zabraňuje ateroskleróze a koronárním srdečním onemocněním.

Regulace diabetu

Impozantní hladina vlákniny může také pomoci při regulaci diabetických příznaků. Je totiž schopná regulovat uvolňování inzulinu a glukózy do krevního řečiště, což může eliminovat pokles hladiny krevního cukru, kterému se pacienti s diabetem musí vyhnout.

Ztráta váhy

Přestože je v této rýži 160 kalorií, je také plná vlákniny, jak již bylo řečeno. Ta kromě výše uvedených schopností zabraňuje přejídání, stará se dlouhodobý pocit sytosti a působí proti zácpě a nadýmaní. Mnoho minerálů a účinných látek v této rýži také podporuje metabolismus.

Detoxikace těla

Výzkum spojil přítomnost antioxidantů v černé rýži s redukcí toxinů v celém těle. V překladu to znamená zlepšení funkce jater a ledvin. Černá rýže je také zdrojem sacharidů, které poskytují energii. Zkusíte ji?

Zdroj: www.kitchenmag.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat