Prostreno.cz

Loupat nebo neloupat kiwi

Kiwi je velmi oblíbené exotické ovoce pocházející z Číny, odkud ho na počátku 20. století misionáři dovezli na Nový Zéland. Obyvatelé Nového Zélandu si toto ovoce oblíbili a pojmenovali čínský angrešt, dnes zažitý název kiwi se začal používat později. Pro nás už je to běžně dostupné ovoce, ale víte o něm opravdu všechno? A co slupka, loupat či nikoli?

Kiwi je vskutku pozoruhodné ovoce. Je úžasným zdrojem vitaminu C, obsahuje také vitaminy A, E a K. Z minerálů je bohatým zdrojem draslíku, mimo obsahuje i dobré množství vápníku, hořčíku a fosforu. Samozřejmě je plné antioxidantů a vlákniny. A co všechny jistě mile překvapí je minimum kalorií. A jak je prospěšné našemu zdraví?

Udržuje zdraví trávicí trakt

Kiwi je lahodný zdroj vlákniny, který podporuje trávení a udržuje tak celkové zdraví střevního traktu. Také má mírné laxativní účinky, to znamená, že přináší úlevu od zácpy. Studie prokázala, že kiwi je bohaté na proteolytický enzym actinidin, který zlepšuje trávení bílkovin a usnadňuje hladký průchod trávicím systémem.

Zlepšuje imunitu

Kiwi příznivě přispívá k regulaci vrozeného a adaptivního imunitního systému, který je velmi důležitý pro zdravé fungování těla. Konzumace kiwi pomáhá v boji proti sezonním infekcím a jiným onemocněním. Kiwi pomáhá při snižování příznaků nachlazení, chřipky a dalších infekcí horních cest dýchacích.

Vhodné i pro diabetiky

Kiwi má nízký glykemický index (GI), který je vhodný pro diabetiky. Studie provedená na tomto ovoci ukázala, že příjem tohoto ovoce pomáhá regulovat adipogenezi, která je důležitá pro prevenci diabetu. Znamená to, že pomáhá blokovat buněčné procesy, které umožňují rozvoj tukových buněk.

Reguluje krevní tlak

Bioaktivní sloučeniny přítomné v kiwi mohou pomoci snížit vysoké hladiny krevního tlaku. Pomáhá tak také zmírnit riziko určitých onemocnění způsobených vysokým krevním tlakem, včetně mrtvice a srdečních záchvatů.

Pro štíhlý pas

Přibližně 100 g kiwi obsahuje pouze 65 kalorií, a tak se stávají skvělým parťákem štíhlého pasu. Navíc jsou bohaté na vlákninu, která tělu dodá delší pocit sytosti, a i další přítomné látky přispívají ke správně fungujícímu metabolismu.

A to stále není všechno, tady je několik dalších zajímavých přínosů:

  • Přispívá k léčbě astma.
  • Eliminuje volné radikály a tím chrání buňky před napadením.
  • Přírodní prostředek na ředění krve.
  • Pomáhá udržovat kardiovaskulární zdraví.
  • Vyživuje oči, je bohaté na lutein a zeaxantin.
  • Díky obsahu serotoninu pomáhá zlepšit kvalitu spánku.
  • Zlepšuje absorpci železa.
  • Díky obsahu folátů je vhodné i pro těhotné ženy.
  • V čínské lidové medicíně se kiwi důvěřuje při léčbě různých druhů rakoviny.
  • Pomáhá neutralizovat kyselost v žaludku.

Se slupkou, nebo bez?

Kiwi můžete jíst opravdu i se slupkou, našemu organismu nijak neškodí. Záleží tedy jen na vás, zda vám nevadí ony chloupky. Pokud se nechcete zdržovat loupáním, stačí když kiwi před konzumací dobře omyjete pod tekoucí vodou. Také myslete na to, že slupka může mít na svém povrchu zbytky pesticidů nebo herbicidů.  Proto kiwi vždy před konzumací omyjte.

Zdroj: www.healthline.com, www.behealthy.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat