Prostreno.cz

Jak jíst exotické kiwano neboli africký meloun

Kiwano, trnitý meloun či trnitá okurka – pod těmito názvy můžete najít pozoruhodné exotické plody, které pocházejí z jižní Afriky a odtud se poměrně nedávno rozšířily dále do světa. Ačkoli zralé kiwano připomíná spíše ovoce a chutná jako kombinace okurky, kiwi a banánu, druhem je zařazeno mezi zeleninu.

Jméno „trnitý meloun“ vzniklo podle neobvyklého vzhledu těchto plodů, protože vnější vrstva tvoří oranžovou až zlatavou slupku, která je pokryta malými hroty. Vnitřní část ovoce má želatinový vzhled kiwi a velká semínka zase připomínají okurku. Dužina je oblíbenou kuchařskou přísadou. Listy a kořeny se také používají, ale nejvíce ceněné jsou plody. Semena obsahují vysoké koncentrace užitečných živin a organických sloučenin, díky tomu má mnoho přínosů pro lidské zdraví.

Pro štíhlý pas

Vzhledem k tomu, že tyto plody jsou více než z 80 % tvořeny vodou, snadno vás zasytí, a to jen s minimálním obsahem kalorií. Vysoká koncentrace živin také pomáhá doplňovat tělu vše, co potřebuje, což je během diety velmi důležité. Mimo to je kiwano bohaté na vlákninu, která je klíčová pro správnou funkci střev.

Antioxidační vlastnosti

Kiwano obsahuje také silné antioxidanty, které pomáhají eliminovat nebezpečné volné radikály, škodlivé vedlejší produkty buněčného metabolismus, které mohou způsobit hned celou řadu závažných onemocnění.

Pro zdraví zrak

Plody kiwana obsahují také významné hladiny vitaminu A. Tento vitamin je typ karotenoidu, který působí jako antioxidant pro oči, eliminuje volné radikály, které mohou způsobit makulární degeneraci, zatímco působí také jako prevence rozvoje šedého zákalu.

Zlepšuje kognitivní funkce

Přestože různé živiny mohou pozitivně ovlivnit mozek, vitamin E je spojován se zpomalením nástupu Alzheimerovy choroby a různých forem demence. Vysoká hladina tokoferolových variací v kiwanu z něj dělá skvělý plod pro udržení zdravé a svěží mysli.

Zlepšuje metabolické funkce

Zinek je minerál, který je často přehlížen v lidském zdraví, ale hraje klíčovou roli v metabolismu a produkci bílkovin, což je nezbytné pro hojení ran a regeneraci orgánů, tkání, cév a buněk. Vysoký obsah vitaminu C je dokonalým doplňkem k zinku, který se nachází v kiwanu, protože kyselina askorbová je také klíčovou složkou kolagenu, což je další klíčový materiál při regeneraci a růstu.

Snižuje stres a úzkost

Výzkum spojil některé organické sloučeniny v kiwanu s regulací hormonů, zejména adrenalinu a dalších stresových hormonů. Pokud trpíte chronickým stresem nebo máte pocit úzkosti, jíst tento druh zeleniny se vám rozhodně vyplatí.

A jak můžete kiwano jíst?

Na kiwano jděte podobně jako na kiwi. Plod nejprve dobře omyjte, rozkrojte nožem a dužinu vyberte lžičkou. Kiwano můžete přidávat také do jogurtů, snídaňových cereáliích či ovocných salátů. Kiwano je k dostání ve větších supermarketech.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat