Prostreno.cz

S cizrnou budete hubnout bez hladovění

Se snahou zhubnout často přichází na scénu neutišitelný hlad. Nemusí to ale tak být. Pomůže vám cizrna. V čem tkví její tajemství?

Rod cizrna zahrnuje přes 40 druhů a je rozšířený především od Středomoří po Střední Asii. Nejznámějším pěstovaným druhem je cizrna beraní, která se k nám do Česka většinou dováží. Z cizrny je připravován známý východní pokrm falafel, který má většinou podobu smažených kořeněných koulí. Servíruje se na talíři nebo v chlebu pita, s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou tahini a grilovanou zeleninou. Cizrna se však dá pojmout i dietněji. Když ji nebudete smažit, může se stát vítaným zpestřením i báječným pomocníkem při snižování tělesné hmotnosti.

Jídlo, které skutečně zasytí

Obsahuje jen mírné množství kalorií, konkrétně 46 kalorií na 1 porci (28 gramů). Přibližně 67 % těchto kalorií pochází ze sacharidů, zatímco zbytek „mají na svědomí“ bílkoviny a malé množství tuku. Cizrna poskytuje vlákninu, proteiny, folát, železo, fosfor, měď a mangan. Díky bílkovinám udržuje chuť k jídlu pod kontrolou.

Proteiny a vláknina pracují synergicky při zpomalování trávení, což pomáhá podpořit pocit sytosti. (Protein navíc může zvýšit hladinu hormonů snižujících chuť k jídlu v těle.) Jedna studie dokonce porovnávala chuť k jídlu a příjem kalorií u 12 žen, které konzumovaly dvě samostatná jídla.

Fígl pro dietáře

Před prvním jídlem dobrovolnice jedly šálek (200 gramů) cizrny a před tím druhým dva plátky bílého chleba. Ženy po konzumaci cizrny zaznamenaly významné snížení chuti k jídlu a příjmu kalorií. Jiný experiment zase prokázal, že ti, kdo cizrnu jedí pravidelně, mají nižší index tělesné hmotnosti. Ve skutečnosti příznivci cizrny, kteří si denně dopřávají aspoň jednu porci, oproti svým kolegům ztrácí o 25 procent víc své tělesné váhy.

Dobrou zprávou je i to, že tato luštěnina s nízkým glykemickým indexem patří ke skvělým zdrojům bílkovin na rostlinné bázi, což z ní dělá vhodnou volbu pro jedince odmítající živočišné produkty. Je toho ale mnohem víc, co byste o cizrně měli vědět.

Vše v jednom talíři

Jak již bylo řečeno, je plná vlákniny. Ta se v jícnu rozpustí, což znamená, že se smísí s vodou a vytvoří v trávicím traktu látku podobnou gelu. Rozpustná vláknina tak zvyšuje počet zdravých bakterií ve střevě a zabraňuje nadměrnému růstu bakterií nezdravých. To v celkovém kontextu vede ke snížení rizika některých trávicích stavů, jako je syndrom dráždivého střeva a rakovina tlustého střeva. Kromě toho bylo zjištěno, že ten samý typ vlákniny snižuje hladiny triglyceridů a „špatného“ LDL cholesterolu. Ještě pochybujete o tom, že cizrna je váš přítel?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat