Prostreno.cz

Na co všechno se v kuchyni dá použít estragon

Estragon patří mezi oblíbené kulinářské bylinky, které se používají jako ochucovadlo, zejména ve středomořské kuchyni. Tato aromatická trvalka je bohatá na fytonutrienty a také antioxidanty, jenž podporují zdraví a předcházejí nemocem. Zařaďte ji do svého jídelníčku, posílíte imunitní systém!

Estragon (vědecky známý jako Artemisia dracunculus sativa) pravděpodobně pochází z oblasti Střední Asie, ovšem nyní je rozšířený po celém světě. Tento keř vyrůstá do výšky až jednoho metru a svědčí mu plodná, bohatá, písečná půda s dostatkem slunečního světla. Estragon je považován za typickou bylinku francouzské kuchyně, která se používá hlavně do dijonské hořčice či na kuřecí maso. Bývá i součástí nakládaných hub. Používáte ji při vaření? Tak to je jedině dobře!

Koření a lékař v jednom

Tato nádherná bylina se může pochlubit řadou prospěšných rostlinných živin, které jsou nepostradatelné pro podporu zdraví. V první řadě je estragon tradičním lékem stimulujícím chuť k jídlu. (Často se podává ke zmírnění anorektických příznaků.) Vědecké studie také naznačují, že polyfenoly v této rostlině pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi.

Čerstvá bylina je jedním z vynikajících zdrojů antioxidantů. Některé sloučeniny, které se v ní nacházejí, brání agregaci krevních destiček a zabraňují tak tvorbě sraženiny uvnitř drobných krevních cév srdce a mozku. Zároveň chrání před infarktem a mrtvici.

Bylina je velmi bohatým zdrojem vitaminů, jako je vitamin C, vitamin A a skupina vitaminů komplexu B, jako je folát, pyridoxin, niacin, riboflavin a další. Estragon je také vynikajícím zdrojem minerálů, konkrétně vápníku, manganu, železa, hořčíku, mědi, draslíku a zinku. Co všechny tyhle zbraně umí?

Použití estragonu

Tradiční lidová medicína se na estragon spoléhá jako na prostředek proti anorexii, jak již bylo řečeno. Estragon je však užitečný i při plynatosti a dokonce i obyčejné škytavce. Stačí, když si při potížích uvaříte estragonový čaj.

Pro jeho přípravu potřebujete 1 lžičku sušených nebo čerstvých estragonových lístků, 2,5 decilitru vody, hrnek a sítko. Estragon vložte do sítka na čaj a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat 7–10 minut a čaj vypijte ještě teplý. Nápoj kromě uklidnění při škytavce pohladí nervy, zlepší spánek a pročistí ledviny a močové cesty.

Velkou výhodou je i to, že podpoří imunitní systém a eliminuje bolest zubů. Málokdo totiž ví, že ve stomatologii zastává funkci pomocníka coby lokální anestetikum a antiseptikum. A jak s tímhle zázrakem naložit v kuchyni? Hodí se k pečenému masu, pečeným nebo vařeným bramborám. Chutná i v zeleninových salátech, omáčkách, polévkách nebo pomazánkách.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat