Prostreno.cz

Rozdíl mezi olivovým olejem a extra panenským

Už řecký básník Homér o olivovém oleji kdysi hovořil jako o tekutém zlatě jihu. Taky patříte k jeho příznivcům? Pak pro vás možná může být těžké specifikovat rozdíl mezi olivovým olejem a extra panenským olivovým olejem. O jakých odlišnostech se hovoří?

Supermarkety jsou doslova zavalené sklenicemi i plastovými pet lahvemi s rozličnými olivovými oleji různorodé kvality. Přes opravdu širokou nabídku mnoho lidí tápe a neví, po jakém produktu sáhnout. Olivový olej a extra panenský olivový olej se odlišují na základě kvality, obsahu kyseliny olejové, barvy, chuti a účelu.

Olivový olej

Obsah lahvičky s nápisem olivový olej pravděpodobně bude obsahovat produkt, který je značně chemicky zpracován, včetně potenciálního bělení a dezodorace. Výsledkem je olivový olej, který má světlejší barvu a v porovnání se samotnými olivami trochu odlišnou chuť. Kouřový bod je také vyšší než u extra panenského olivového oleje, což z něj činí oblíbenější prostředek pro smažení a pečení, neboť tolik neovlivňuje jídlo olivovou chutí (2).

Z hlediska přínosů pro zdraví je však olivový olej výrazně méně účinný než extra panenský olivový olej. Když chemicky zpracujete a ohříváte toto tekuté zlato, některé polyfenolické sloučeniny a mastné kyseliny omega-3 jsou zničené chemickou destilací nebo extrémními teplotami. (Bod přepálení je u tohoto oleje 210 °C.) (2)

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je lisován z nedotčených oliv a není vystaven vysokým teplotám ani chemickému zpracování. Jednoduše se lisuje mechanickými prostředky. Díky tomuto procesu se ochrání mnoho živin a aktivních složek v oleji, včetně hodnotných antioxidantů, které mohou poskytnout zdravotní výhody, jako je snížené riziko rakoviny, lepší kardiovaskulární zdraví a nižší pravděpodobnost vzniku chronických onemocnění (1).

Extra panenský olivový olej má také silnou chuť a je běžně používán jako součást dresinků, marinád a omáček. Ke smažení je tento olej nevhodný. Vysoké teploty totiž ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena získávají. Vždy je třeba nutné hlídat, aby při zahřátí olej nedosáhl kouřové bodu, v tomto případě 191 °C. Z tohoto důvodu je uvedený panenský olej o něco méně všestranný (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770785/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat