Prostreno.cz

Špatné zpracování medvědího česneku ho výrazně zbavuje jeho síly

Zelené zlato jara se již někde vyklubalo na povrch ve své plné síle. Jak ho ale použít? Čerstvý nebo vařený? SNebo jako přísada do salátů, popř. k aromatizaci polévek a omáček? Použití se meze nekladou, ale co s jeho skladováním? Měli byste si ho i usušit?

Allium ursinum má listy podobné jedovaté konvalince. Je rozšířený ve většině Evropy, daří se mu v lesích s vlhkou půdou a upřednostňuje mírně kyselé podmínky. V tradiční medicíně se využívá při gastrointestinálních problémech. Je tomu tak proto, že vyniká antibakteriální silou, která působí proti plynatosti a zažívacím potížím. Má také antihypertenzní a antiaterosklerotické účinky. A jak je to s jeho zpracováním?

Lidový léčitel i báječné koření

Divoký česnek je trumfem přírodní medicíny. Jeho léčebné výhody také plynou z přítomnosti esenciálních olejů, z nichž většina obsahuje síru. Ta má pozitivní účinky na respirační trakt, játra, žlučník, střevo a žaludek. Česnek medvědí zároveň bojuje proti vysokému krevnímu tlaku a střevním poruchám. Kromě toho stimuluje metabolismus a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu. Mnoho lidí přitom zajímá, co se stane, když česnek medvědí usuší.

Čerstvý versus vařený

Allium ursinum se obvykle zbavuje vody v sušičce, troubě nebo na čerstvém vzduchu. První možnost je nejrychlejší, zatímco sušení v troubě vyžaduje více času. Pokud divoký česnek dáte ven, měli byste se ujistit, že listy jsou ve stinné oblasti a proudí k nim vzduch. Co se týče samotného sušení, mnoho znalců s ním nesouhlasí, protože výsledný produkt má v porovnání s čerstvým divokým česnekem nižší kvalitu.

Při sušení a vaření bylinka ztrácí na chuti, vůni i vitaminech. Na druhou stranu, v pozdější době se vždy hodí mít po ruce například česnekovou sůl, která doladí chuť pokrmů. Kdo by ji nebral? Kromě sušení však pochopitelně existuje řada dalších způsobů, jak divoký česnek zpracovat.

V kuchyni králem

Většina lidí z česneku medvědího připravuje pesto, krémovou polévku či bylinkové máslo. Pokud je potřeba jen na krátkou dobu uchovávat čerstvé listy, stačí je pečlivě a opatrně umýt a pořádně osušit. Poté se listy nahrubo nasekají a dají do zipového igelitového sáčku. Výborný je však i ochucený olej s medvědím česnekem.

Jednoduše nasekejte svazek „medvěďáku“ na jemné proužky, dejte je to lahve z tmavého skla a zalijte extra panenským olivovým olejem. Dejte na temné místo a nechte macerovat zhruba 3 týdny. Pak už jen stačí olej přecedit a s jeho pomocí vykouzlit nějaké to báječné jídlo.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, www.academic.oup.com/jpp/article/69/9/1208/6127785?login=false





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat