Prostreno.cz

Stévie nahradí nezdravý cukr a pomůže s hubnutím

Jak nahradit cukr? Znáte stévii? Běžně se používá jako náhrada cukru. Je při shazování kil skutečně tak užitečná, jak se o ní říká!

Stévie sladká, latinským názvem Stevia rebaudiana, přišla do našich končin z Jižní a Střední Ameriky z tropických a subtropických oblastí. Dorůstá výšky 50 až 100 centimetrů, oplývá bílými kvítky. Původně byla jednoletou rostlinkou, avšak šlechtitelskými technikami se ji podařilo zařadit mezi víceleté.

Rostlina není náročná na pěstování, ale vyžaduje určité specifické podmínky, aby do roka nezahynula. Lze ji pěstovat i v paneláku, neboť vzhledem ke svému původu má ráda teplo a světlo. Vyhovuje jí východní strana, polední slunce není moc vhodné.

Pokud máte zahrádku, můžete ji nechat venku. Dobře se jí daří, je-li umístěna ve skleníku a pravidelně zalévána. Stévii lze množit pomocí zelených řízků, dělením kořenů či oddělením odnoží, nejlépe na podzim. Po ořezání lístků snadno obráží. A co její zdravotní prospěšnost? 

Využití a léčebné účinky

V boji proti civilizačním chorobám a obezitě nahrazují výrobci nápojů a potravin řepný cukr jinými sladidly, mezi které patří i stévie. Jak sám název napovídá, stévie sladká má schopnost osladit nápoje i potraviny, a to díky glykosidům, jež dávají rostlině sladkou chuť.

Venku vypěstovaná má silnější účinky, než ta rostoucí v bytě. Kdo má rád sladší nápoje, může používat sušené nebo čerstvé lístky jako náhradu místo cukru a tím redukovat svoji hmotnost. (Stévie má nízkou energetickou hodnotu.)

Pomocník v boji proti kilům

Lístky vložené do nápoje není dobré nechávat louhovat příliš dlouho, neboť později hořknou. Některé studie uvádějí, že tato rostlinka pomáhá ke snížení projevů cukrovky, posiluje slinivku břišní a chrání před vysokým tlakem. Její pomoc při odtučňovací kúře je třeba doplnit vyváženou stravou a dostatkem pohybu.

Tip při pálení žáhy

Díky antibakteriálním a protivirovým účinkům stévie reguluje množství bakterií v dutině ústní, omezuje tvorbu zubního kazu a snižuje chuť na alkohol i tabák. V přírodní medicíně byla využívána jihoamerickými kmeny proti pálení žáhy, cukrovce a jako ústní voda. Po schválení použití stévie v Evropské unii (2011) ji lze zakoupit jako součást sladidla v tabletách. Nesmí však být používána v dětské výživě.

Překvapením pro vás nebude, že semena lze zakoupit v prodejnách zahradnických potřeb a celé rostliny v květinářstvích. Kromě léčivých účinků vám stévie udělá radost svým netradičním vzhledem.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat