Prostreno.cz

Obyčejná petrželka podporuje tu správnou detoxikaci

K jaru neodmyslitelně patří bylinky. Obyčejná petržel, která je u nás naprosto běžná, patří mezi jedny z nejpěstovanějších bylinek v našich domácnostech. Petrželka je skvělá nejen na ozdobu, obsahuje spoustu prospěšných látek a rozhodně si zaslouží naši pozornost.

Petržel pochází z oblasti Středomoří – jižní Itálie, Alžírska a Tuniska. Historické prameny o pěstování petrželky sahají až do období římské říše. Nať i kořen petržele obsahují cenné živiny. Z vitaminů zde najdete vitamin A, C, E, K a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je zde zastoupen vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor a měď. Je také velmi dobrým zdrojem těkavých sloučenin. Poznejte její sílu a zjistěte, jak díky ní můžete snáze zhubnout.

Spaluje kalorie

Pokud hledáte bylinku, která vám pomůže s hubnutím, pak je petržel pro vás ta pravá. Díky složkám, které obsahuje, napomáhá petržel spalovat kalorie. Petrželku můžete přidávat nejen do jídla, ale i do zeleninových nápojů a tím čerpat co nejvíce živin, které nabízí. Petrželku byste měli užívat pravidelně, nejlépe každý den.

Podporuje detoxikaci

Petržel navíc umí přirozeně detoxikovat organismus, což také podpoří odbourávání tuků. Petržel obsahuje enzymy, které přispívají k uvolnění živin z bílkovin, tuků a sacharidů. Tím je může vaše tělo lépe využít, rychleji zpracovat a načerpat potřebné síly. Navíc poskytuje tělu flavonoidy a antioxidanty, které zabraňují oxidativnímu stresu a tím zpomalují stárnutí organismu.

Minimum kalorií

Pokud si hlídáte přísun kalorií, tak tím, že přidáte do svého jídelníčku petržel nemusíte mít žádné obavy. Ve skutečnosti, 100 g petržele má jen 56 kalorií a 0,44 g tuku, zároveň obsahuje 4 g bílkovin a 4 g vlákniny.

Poskytuje chlorofyl

Jak bylo vysvětleno výše, listy petržele vám pomohou podpořit detoxikaci a hubnutí. A to je také spojeno s přítomností chlorofylu. Chlorofyl je zelený pigment obsažený v zelených rostlinách, podporuje krevní oběh, funkci střev, zažívání a imunitu. Kromě toho pomáhá neutralizovat tělesné pachy a zvyšuje energii.

Zlepšuje trávení

Jedna porce petrželky obsahuje 5 % až 8 % denního doporučeného příjmu vlákniny. Vláknina je klíčová pro zdravý chod trávicího traktu, a navíc nám pomáhá držet naše chutě na uzdě. Kromě toho tato zelenina působí jako přírodní diuretikum, tím napomáhá vylučovat přebytečné tekutiny z těla.

Čistí ledviny

Petržel se podílí na odstraňování přebytečné vody z těla a tím čistí ledviny i játra. Kromě toho, petržel podporuje zdravý metabolismus s cílem podpořit zdravé hubnutí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8421155/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4743362/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5024025/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat