Prostreno.cz

Neplýtvejte potravinami: V létě se kazí mnohem rychleji, než si myslíte

Jezdíte na velké nákupy a rádi máte doma zásobu všech potravin? V létě se vám to může pěkně vymstít. Potraviny se díky vysoké teplotě kazí mnohem rychleji než obvykle a místo zásob, jen vyhazujete peníze a samozřejmě i potraviny.

Na které potraviny byste si měli v létě dát obzvláště pozor?

Maso a masné výrobky

V letních dnech jsou největším nebezpečím vysoké teploty, které přispívají k růstu bakterií. Možná se vám již někdy stalo, že jste si domů přinesli maso, které po rozbalení zapáchalo. Pokud neplánujete maso ihned zamrazit, raději si nedělejte v létě velké zásoby. Trvanlivost chlazeného masa se liší podle druhu, a i typu zpracování, například dušené a mleté maso byste měli spotřebovat nejdéle do dvou dnů, chlazenou drůbež do 3 dnů a ostatní druhy masa by vám měly vydržet v lednici až 4 dny.

Vše začíná již v obchodě, při nákupu masa sledujte nejen datum spotřeby, ale i balení. Pokud máte maso na nákupním seznamu, berte ho z chladicích zařízení až nakonec. Než maso přepravíte domů, není od věci použít speciální termotašky či termoboxy, které maso udrží déle v chladu. Pro upřesnění, teplota při skladování čerstvého masa nesmí překročit 7 °C, a teplota drůbežího masa dokonce 4 °C.

Pečivo

Ačkoli se to nezdá, i pečivo dostává v létě zabrat, obzvlášť to balené. Krájené a balené čerstvé pečivo, podléhá v létě rychlejší zkáze, tady ani datum spotřeby nezajistí, že pečivo není uvnitř již plesnivé. V létě nakupujte pečivo nejlépe čerstvé a nebalené, případně si ho dobře prohlédněte už v obchodě. Důvodem rychlé zkázy je to, že pečivo se při manipulaci v létě snadno zapaří, a to urychlí růst plísní. V tomto případě působí fólie jako skleník. Pozor na to!

Zelenina a ovoce

V létě se bohužel nevyplatí nadměrně zásobit ani ovocem a zeleninou. Léto tlačí některé obchodníky do toho, že špatně zacházejí se zeleninou a ovocem, často nevhodně umisťují některé druhy do lednic a chladicích zařízeních. Poté je přesunou takzvaně „na krám“ kde je teplota mnohem vyšší a tím se urychlí jejich rozklad a vy to pak doma nestíháte vyhazovat. Při nákupu si všimněte, že některé ovoce či zelenina jsou podezřele studené, vlhké, dokonce i mokré. Nejčastěji tomu tak bývá u brambor, rajčat, paprik, cibule a česneku. Z ovoce pak pozor na hrušky, jablka a citrusové plody.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky by se měli skladovat při teplotě od 4 do 8 °C, pokud vám přijde, že tuto teplotu prodejce v létě nedodržuje, raději se porozhlédněte jinde. A jak poznáte zkažený výrobek? Jednoduše podle chuti, pokud je mléčný výrobek hořký, okamžitě ho vyhoďte. Pozor také na nafouklá víčka, to neznačí nic dobrého. Ale pokud po otevření jen cítíte, že z jogurtu unikl vzduch, je to v pořádku, jde o projev činnosti živých a zdraví prospěšných jogurtových bakterií.

Co se týče data spotřeby, u mléčných výrobků bývá často uváděná takzvaná minimální trvanlivost, takže nic nezkazíte, když „prošlý“ výrobek otevřete a ochutnáte. Například bílý jogurt vydrží v lednici i týden po minimální trvanlivosti. Podobně jako čerstvé mléko se navíc jogurt hned nekazí, jen postupně kysne a mění se na jiné výrobky. Z bílého jogurtu se stane kefír, z čerstvého mléka kysaný mléčný nápoj.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat